Yannick Nicklaus is een Nederlands-Portugese voetballers die opgroeide in de Algarve-streek van Portugal. De inmiddels 31-jarige centrale verdediger speelde in zijn jeugdopleiding voor diverse Portugese (prof)clubs en vertrok uiteindelijk naar Nederland om o.a. in de top van het amateurvoetbal te spelen.

Nadat zijn profvoetbaldroom mislukte, richtte hij jaren later zijn eigen voetbalclub op. Vandaag de dag is Yannick Nicklaus daar nog steeds actief, als speler, oprichter en president. We spraken Yannick over zijn bijzondere carrière als speler en oprichter van voetbalclub Carvoeiro United.

Hi Yannick, hoe gaat het met je? 

Hoi, ja met mij gaat het goed. Ik heb het momenteel wel erg druk met werk, maar ik heb heel leuk werk dus het is niet zo erg. Hoe gaat het met jou?

Goed om te horen. Met mij gaat het ook goed, dankje. Bij welke clubs heb je allemaal gespeeld in de jeugd?

Ik ben opgegroeid in Portugal en heb hier o.a. bij Lagoa en Portimonense gespeeld. Het eerste elftal van Portimonense speelt in de Portugese Primeira Liga. Op mijn 17e ben ik naar Nederland gekomen en heb ik o.a. stage gelopen bij sc Heerenveen. Er speelden toen veel goede speler bij Heerenveen zoals Filip Đuričić, Tobias Kainz, Jeffrey Gouweleeuw en Luciano Slagveer. Uiteindelijk werd ik niet aangenomen en ben ik naar GVVV gegaan op mijn achttiende. Later heb ik ook nog even bij SVV Scheveningen gespeeld.

Met SVV Scheveningen speelde je in de senioren nog even Topklasse (tegenwoordig 2e divisie). Wat vond je destijds van het niveau? Was het vergelijkbaar met het profvoetbal in Portugal?

Het niveau is echt heel anders dan in Portugal. Je kan het niet echt vergelijken. In Portugal train je als amateur vier keer per week en is het voetbal veel fysieker en zijn clubs professioneler. Echter zijn de faciliteiten in Nederland weer een stuk beter. Veel spelers in Nederland gaan bewust amateurvoetbal spelen omdat ze dan minder hoeven te trainen. Hier in Portugal wil liederen gewoon zo hoog mogelijk spelen, want hier is het ook niet zo dat je op een lager niveau meer betaald krijgt. In Nederland heb je dat wel.

Waarom besloot je weg te gaan bij SVV Scheveningen?

Ik ging eerst naar de A1 van SVV Scheveningen en een jaar later promoveerde zij naar de Topklasse. Ik zag toen al dat ik weinig speeltijd zou krijgen en ik werd op te veel verschillende posities gebruikt. Op een gegeven moment stond ik zelfs centraal achterin terwijl ik toen rechtsbuiten was.

Ik ben daarom weggegaan en voor tweedeklasser SVC 08 gaan spelen. Een leuke club en het ging daar ook een stuk beter. Alleen ik mistte Portugal heel erg en ik vond het niet waard om in Nederland te blijven als amateurvoetballer terwijl al mijn vrienden in Portugal woonden.

Begrijpelijk. Maar toen kwam je terug in Portugal zonder uitgekomen droom. Wat ging je toen doen? 

Ik wilde gewoon weer lekker voetbalen dus ging ik met wat oude vrienden een vriendenelftal starten. Ik had toen nog de kans om naar Dubai te gaan, maar eerlijk gezegd had ik daar toen al geen zin meer in.

Hoe kwam je op het idee om een eigen club op te richten? 

Met het vriendenelftal waar ik in speelde mochten we twee keer een oefenwedstrijdje spelen tegen een wat grotere club. We wonnen deze wedstrijden met 6-0 en 6-1. Vanaf toen wilde ik het serieuzer nemen en kwam ik op het idee om een eigen club te starten, genaamd: Carvoeiro United. Ik heb het toen met mijn ouders besproken en beiden zeiden ze dat ik het gewoon moest doen.

Mijn moeder wilden gelijk onze voetbalshirts sponsoren en samen met een oude collega van mij gingen we onderzoek doen over wat er allemaal nodig is om een club te starten. Daarna gingen Sandro en John (twee andere vrienden van mij) ook meehelpen om sponsors te vinden. Het was echt stressvol om een clubhuis en velden te regelen waarop we konden trainen. Ik denk dat we waren begonnen met ongeveer twee of drie duizend euro. Op een gegeven moment was al ons geld alweer op omdat we tegen allerlei kosten aanliepen die we vooraf niet hadden voorzien.

Dat klinkt behoorlijk stressvol. Uiteindelijk is het je toch gelukt om een geweldige club op te zetten die inmiddels al negen jaar bestaat. Wat voor rol speel jij momenteel precies binnen Carvoeiro United?

Ik speel als centrale verdediger bij Carvoeiro United. Daarnaast ben ik ook President van de club. We trainen drie keer in de week en zaterdag spelen we een wedstrijd. Ik ben eigenlijk gewoon fulltime bezig met de club. Elke dag zijn er wel dingen te doen die geregeld moeten worden. Daarnaast werk ik ook nog bij Boaz Rentals. Een Nederlander Matthijs de Wit is eigenaar van dit bedrijf en we verhuren o.a. vakantiewoningen en villa's in de Algarve-streek.

Klinkt leuk! Op welk niveau speelt Carvoeiro United momenteel? En waar kun je alle nieuwtjes, wedstrijduitslagen etc. volgen?

Wij spelen nu in de eerste klasse van Algarve, dat is officieel het vijfde niveau in Portugal. Een jaar geleden zouden we eigenlijk op het vierde niveau spelen, maar omdat ze het hele voetbalsysteem in Portugal hebben omgegooid is er een competitie toegevoegd en spelen we nu op het vijfde niveau. Het is een beetje vergelijkbaar met Nederland toen je voorheen nog de Topklasse en Hoofdklasse had en nu de Tweede-, Derde- en Vierde divisie. Je kan ons volgen via Instagram, Facebook of via een leuke website genaamd www.zerozero.pt.

Lopen er wel eens buitenlandse spelers stage bij Carvoeiro United?

Zeker. Elke jaar komen er verschillende spelers stage lopen bij ons. Momenteel hebben we vijf spelers die met ons meetrainen en er komen waarschijnlijk binnenkort nog een aantal Braziliaanse spelers. Het probleem is alleen dat je als buitenlandse speler ook echt ingeschreven moet staan in Portugal en je kunt je alleen inschrijven tussen juli en augustus of in januari. Daarnaast kost het €800 om en buitenlandse speler in te schrijven, terwijl het voor een Portugese speler maar €180 kost. En omdat wij nog niet zoveel betalen, is het bij elkaar opgeteld nog niet heel interessant om als Nederlander hier naar toe te komen.

Begrijpelijk. Wat zijn verder je persoonlijke ambities? En wat voor tips kun jij meegeven aan (amateur) spelers uit Nederland die graag in Portugal zouden willen voetballen?

Mijn droom is om van Carvoeiro United mijn fulltime baan te maken. Een eigen club met een mooi sportcomplex, jeugdvoetbal en een bar waar we extra inkomsten mee kunnen genereren. Verder zou ik ooit nog heel graag een oefenwedstrijd met Carvoeiro United willen spelen tegen ADO Den Haag. Ik ben fan van ADO en dat zou ik echt heel tof vinden.

Voor spelers die hier naar toe willen komen is het echt afhankelijk van je ambitie wat ik zou adviseren. Als je hier bijv. gewoon lekker wilt wonen en daarnaast een beetje voetballen, moet je rekening houden dat je je eigen inschrijfgeld moet betalen en je echt veel beter moet zijn dan de rest. Als je echt prof wilt worden hier moet je echt hele goede wedstrijdbeelden van jezelf hebben en deze beelden naar alle clubs sturen. Hier in Portugal is een compilatievideo van jezelf heel belangrijk, vrijwel iedereen doet dat hier.