Alhoewel Carlos Forbs tot op heden nog niet helemaal uit de verf is gekomen bij Ajax, lijkt het erop dat de jonge vleugelaanvaller toch behoorlijk wat potentie in zich heeft. Voor maar liefst €14 miljoen (kan nog opgelopen tot €19 miljoen) werd Forbs overgenomen van Manchester City en met hoge verwachtingen debuteerde hij in augustus 2023 voor de Amsterdammers.

In de eerste seizoenshelft kwam de Portugees niet verder dan twee goals en drie assists in 23 wedstrijden. Maar als we kijken naar wat voor statistieken de buitenspeler in de jeugdopleiding van Manchester City behaalde, moeten we hem misschien nog iets meer tijd en ruimte geven.

Jeugdopleiding Forbs

Forbs kwam op negenjarige leeftijd in de jeugdopleiding van Sporting Lissabon terecht. Na slechtst één seizoen werd hij al gescout door Manchester City en verhuisde hij naar Engeland. Vervolgens doorliep hij vrijwel de hele jeugdopleiding van Manchester City en werd hij gezien als een grote diamond die uiteindelijk zou moeten doorstromen naar het eerste elftal.

Zo werd hij in 2021 uitgeroepen tot U18 Player Of The Season en in 2023 kreeg hij dezelfde prijs bij de U21. In 2022 kwam hij groot in het nieuws toen hij in de Youth League een hattrick scoorde en een assist geven in het met 5-1 gewonnen duel tegen Sevilla. De statistieken hieronder spreken voor zich.

Potentie Forbs

Ondanks de valse start bij Ajax lijkt het erop dat Forbs dus behoorlijk wat potentie in zich heeft. Echter zijn we ook van mening dat er een groot verschil is tussen jeugd- en seniorenvoetbal. En daarnaast is er ook verschil of je samenspeelt met de beste en grootste talenten van de wereld, of in een team speelt met kwalitatief minder goede spelers dat minder lekker draait.

Op het moment van schrijven is Carlos Forbs nog maar 19 jaar oud en heeft hij nog ruimte om zichzelf te ontwikkelen in het seniorenvoetbal. Maar gezien het forse transferbedrag dat is betaald door Ajax, zal hij niet alle tijd van de wereld krijgen om zijn waarde te laten gelden.