NMC Bright deed in 2022 onderzoek naar wat een voetbaltrainer in het Nederlandse amateurvoetbal verdient. Misschien ben je zelf voetbaltrainer of heb je de ambitie om trainer te worden. Uiteraard wil je dan weten wat je vooruitzichten zijn als je jezelf verder ontwikkelt.

Uit de resultaten van het onderzoek van NMC Bright blijkt dat er nogal grote verschillen zijn per regio. In de screenshot hieronder kun je terugzien wat trainers gemiddeld verdienen bij een eerste elftal van een amateurclub per jaar.  

(Een trainer van een 1e elftal Hoofdklasse (tegenwoordig 4e divisie) team verdient €26.475 per seizoen, wat neerkomt op €2.650 per maand)

Hieronder kun je terugzien wat de gemiddelde vergoedingen zijn van voetbaltrainers in het jeugdvoetbal. Uiteraard zijn ook deze vergoeding berekent per jaar.  

(Een trainer van een O23 elftal die 1e of 2e divisie speelt, ontvangt hier een gemiddelde vergoeding van €7.109. Dit komt neer op €710 per maand)

Grote verschillen per regio

Zoals eerder vermeld zijn er grote verschillen per regio. Een trainersdiploma of het niveau waarop je trainer bent, is niet allesbepalend voor hoeveel je verdient. Uit het onderzoek van NMC Bright blijkt namelijk dat voetbaltrainers in de regio Utrecht maar liefst 49,5% meer verdienen dan het landelijke gemiddelde.

Daar tegenover blijkt dat voetbaltrainers in noorden van Noord-Brabant 35,7% minder verdienen dan het landelijk gemiddelde. Het gemiddelde is berekent o.b.v. vergoedingen die trainers krijgen in verschillende categorieën (mannen, vrouwen, senioren, jeugd). Je kunt hier het volledige onderzoek bekijken met alle data die NMC Bright heeft verzameld.

Bron: NMC Bright