Als Africa Cup-winnaar met Algerije en o.a. vier Premier League-titels op zak, heeft Riyad Mahrez een aantal indrukwekkende prijzen op zijn Voetbal-CV staan. Iets wat hij op negentienjarige leeftijd waarschijnlijk niet had verwacht, toen hij nog voor vijfdedivisionist Quimper Cornouaille speelde.

Riyad Mahrez groeide als kind op in Sarcelles, een buitenwijk in de Franse stad Parijs. Hij begon met voetballen bij amateurclub AAS Sarcelles waar hij tot zijn achttiende speelde. Gedurende zijn jeugd moest hij zware tegenslagen verwerken. Toen Riyad Mahrez 15 jaar oud was overleed zijn vader aan een hartaanval. "Toen mijn vader overleed, begon ik alles veel serieuzer te nemen." aldus Mahrez.

Transfer naar de vijfde divisie

Op achttienjarige leeftijd werd Mahrez uitgenodigd voor een proefperiode bij Quimper KFC. Een club dat destijds uitkwam in de CFA2 (vijfde divisie in Frankrijk). Het treinkaartje naar Quimper (een stad 560 km ten westen van Parijs) kostte €160. Hij vroeg zijn moeder om dit treinkaartje te betalen met de belofte dat hij het spoedig terug zal betalen.

Uiteindelijk werd hij bij Quimper KFC aangenomen en kon hij als amateurvoetballer €700 per maand verdienen. Alhoewel hij slechtst 2 goals in 27 wedstrijden scoorde, werd hij op negentienjarige leeftijd gescout door Ligue 2-club Le Havre AC.

Stap naar het profvoetbal

Bij Le Havre AC begon Mahrez in het tweede elftal. Op twintigjarige leeftijd debuteerde hij in het eerste elftal in de Ligue 2. Op 21-jarige leeftijd brak hij officieel door, wat hem op 22-jarige leeftijd een transfer opleverde naar Leiceister City, dat destijds nog in de Engelse Championship speelde.

Na een indrukwekkende promotie in zijn eerste seizoen bij Leicester City naar de Premier League, wist hij in 2016 historie te schrijven in Engeland. Voor het eerst in de clubgeschiedenis won Leicester City de landstitel. Twee jaar later werd Mahrez voor €68 miljoen verkocht aan Manchester City.