Profvoetballer worden. Het is een jongensdroom waar vrijwel ieder kind op jonge leeftijd naar streeft. Maar op die leeftijd beseffen we vaak niet hoe moeilijk het eigenlijk is om profvoetballer te worden.

Slechtst een klein percentage weet de stap naar het profvoetbal te maken. Waar ligt dat aan? Is het een gebrek aan talent? Of spelen er ook andere factoren een grote rol? We hebben de belangrijkste factoren voor je op een rijtje gezet.

1. Geen opofferingen maken

Wanneer je profvoetballer wilt worden, moet je opofferingen maken. Dat begint vaak al op jonge leeftijd. Ben jij (of je ouders) bereid om ver(der) te reizen om bij een betere club te spelen? Durf je mee te doen aan talentendagen? Durf je zelfstandig BVO's te benaderen? Dit zijn allemaal opofferingen die je kunt maken. Als je hiertoe niet bereid bent, is de kans al groot dat je geen profvoetballer zal worden.

2. Geen liefde voor het spel

Je moet liefde hebben voor voetbal. Als je niet écht van de sport houdt, zul je er ook niet in slagen. Alleen de voetballers die echt met passie het veld op gaan en het spel met 100% plezier spelen, maken kans op een profcarrière.

3. Te veel anderen beschuldigen

Als het probleem altijd bij een ander ligt, kun je het ook nooit zelf oplossen. Voetballers die alleen maar anderen de schuld geven van hun problemen, gaan niet ver komen. Als je autoriteit wilt krijgen over je eigen carrière, moet je stoppen met het beschuldigen van andere mensen.

4. Altijd in conflict met de trainer

Er zijn genoeg profvoetballers die een stempel als 'moeilijke jongen' hebben, maar als jij vanaf kleins al continue in conflict bent met trainers, is de kans klein dat je profvoetballer gaat worden. Je moet leren omgaan met trainers en conflicten zoveel mogelijk vermijden.

5. Geen bereidheid om extra te trainen

Dit onderdeel valt eigenlijk onder punt 1 (opofferingen maken). Extra trainen behoort tot een van de belangrijkste onderdelen om profvoetballer te worden. Spelers die nooit bereid zijn extra voor zichzelf te trainen, gaan helaas nooit profvoetballer worden.

6. Gebrek aan respect

Je moet respect hebben voor je teamgenoten, tegenstanders, trainer, technische staf, het bestuur van de club, supporters etc. Wanneer dit ontbreekt, zul je het bij geen enkele club (lang) volhouden. Zonder respect, geen profcarrière.

7. Te goed zelfbeeld

Wanneer je al op jonge leeftijd denkt dat je de beste voetballer van de wereld bent, ben je je eigen valkuil aan het ingraven. Wees leergierig en voel jezelf nooit hoger dan de rest. Zelfvertrouwen is goed, maar probeer ook altijd kritisch naar jezelf te blijven kijken.

8. Gebrek aan zelfvertrouwen

Een gebrek aan zelfvertrouwen is tevens een groot probleem. Voetballers die zonder zelfvertrouwen een wedstrijd gaan spelen, maken vaak enorme fouten. Dit is een kenmerkende eigenschap dat je (nog) niet geschikt bent voor het profvoetbal.