Tijdens de winterbreak van het seizoen 2023-2024 heeft Feyenoord de Nederlandse winter ingeruild voor de Spaanse zon. De Rotterdammers staan momenteel tweede in de Eredivisie, maar zullen een flinke inhaalrace moeten maken om PSV van de koppositie te veroveren.

Desondanks trainen de Rotterdammers tijdens hun trainingskamp keihard door in het Spaanse Marbella en zijn er een aantal details die opvallen. Tijdens een duurloop van 12 minuten liep de helft van de selectie namelijk met een afgeplakte mond.

In een eerdere blog schreven we al over Haaland die in een interview aangaf zijn mond af te tapen tijdens het slapen. Maar waarom je mond aftapen tijdens het trainen?

Mondademhaling vs neusademhaling

Het aftapen van je mond stimuleert je om via je neus te ademen. Veel mensen, en dus ook veel profvoetballers, ademen vaak onbewust onnodig en te veel door hun mond. Wanneer je te veel via je mond ademt, kan dit op de lange termijn diverse klachten opleveren.

Mondademhaling wordt niet net als neusademhaling gefilterd door haren. Hierdoor kunnen bacteriën, stofjes en andere deeltjes direct via de mond in je longen komen. Daarnaast krijg je er een droge mond van wat kan leiden tot tandbederf en andere (mond)gezondheidsproblemen.

Wanneer je via je neus ademt wordt de lucht eerst verwarmd, bevochtigd en gezuiverd voordat het de longen bereikt. Dit is vooral belangrijk voor mensen met astma of andere ademhalingsproblemen, omdat koude, droge of ongefilterde lucht hun luchtwegen kan irriteren en problemen kan verergeren.

Zuurstoftransport naar spieren

Verder zou de neusademhaling meer zuurstof naar de spieren kunnen transporteren dan de mondademhaling. Echter zul je merken dat zodra je op een hoge intensiteit traint, je automatisch via de mond gaat ademhalen. Dit is een natuurlijke reactie en heel normaal. Daarom kozen ze er bij Feyenoord voor om bewust met tape op de mond te trainen bij een duurloop waarbij de intensiteit lager ligt dan wanneer je bijv. een partijvorm speelt met veel korte intensieve sprints.