Als voetballer zit je soms in een periode dat je conditie achteruit gaat. Vaak gebeurd dit tijdens een blessure of een vakantie. Het is dan niet altijd even makkelijk om weer terug op je oude niveau te komen. Maar met de juiste praktische informatie en een goede mentaliteit kun je weer snel een goede conditie opbouwen.

Het is namelijk belangrijk dat je naast je teamtrainingen veel aandacht besteed aan individuele trainingen. Hieronder hebben we een aantal effectieve trainingen samengesteld die je kunnen helpen om je voetbalconditie een stuk sterker te maken.

1. Interval hardlopen

Dit is misschien wel de meest simpele manier om je conditie te verbeteren. Je kunt dit elke dag doen en je hebt er alleen de buitenlucht voor nodig. Wissel korte sprintjes (van 10-15 meter) af met een rustig jog- en wandeltempo. Probeer dit ongeveer 30-45 minuten vol te houden. Omdat voetbal een intervalsport is, is dit een uitstekende manier om effectief aan je uithoudingsvermogen te werken. Je kunt deze trainingsvorm ook toepassen op een loopband in de sportschool of op een voetbalveld.

2. Sprintoefeningen

Zet op een veld diverse sprintparcours uit over afstanden van 5, 10, 15, 20 en 25 meter. Probeer ook diagonale oefeningen uit te zetten en vormen waarbij je zowel accelereert als descelereert. Door ook oefeningen in combinatie met de bal te doen, maak je het extra leuk. In het trainingsprogramma SPEED werk je zowel aan je snelheid, looptechniek en je uithoudingsvermogen. In dit programma staan tevens schema's die je kunt volgen op amateur, semi en pro niveau.

3. High Intensity Interval Trainingen (HIIT)

HIIT is een populaire trainingsvorm waarbij je binnen een korte tijd een zware workout neerzet. Bij HIIT houd je korte rustpauzes en train je continue met een hoge hartslag. De oefeningen die je uitvoert zijn voornamelijk explosieve oefeningen op eigen lichaamsgewicht met functionele trainingsmaterialen. Denk hierbij aan oefeningen met een battle rope, prawler sleg, springtouw, slam ball, kettlebell of resistance bands.

4. Functionele krachttraining

Functionele krachttraining draagt absoluut bij om je voetbalconditie te verbeteren. Het regelmatig tillen van zware gewichten is niet alleen goed om meer spiermassa op te bouwen, maar levert ook een positieve bijdragen voor je gewrichten, blessuregevoeligheid, duelkracht, energieniveau en meer.

5. Positie-specifiek loopvormen

Op iedere positie in het veld heb je een andere conditie nodig. Het is dus belangrijk om zo positie-specifiek mogelijk te trainen. Een links- of rechtsback heeft tijdens een wedstrijd bijv. compleet andere looplijnen dan een spits. Hoe beter je hier op traint, hoe effectiever jij aan je uithoudingsvermogen kunt werken. Met onze Defender, Midfielder en Forward Memberships krijg je elke maand een compleet nieuw positie-specifiek trainingsschema waarmee je doelgericht je uithoudingsvermogen verbetert.