Zuiverloon was 18 jaar oud toen hij in 2004 zijn debuut maakte in het eerste elftal van Feyenoord. Nadat hij zijn gehele jeugdopleiding bij de Rotterdamse club doorliep, verwachtte hij eindelijk zijn stempel te kunnen drukken in De Kuip. Echter kwam hij nooit verder dan 10 wedstrijden voor Feyenoord.

De inmiddels 34-jarige speelde na zijn vertrek bij Feyenoord o.a. in de Engelse Premier League, Spaanse La Liga en de Indiase profcompetitie. Hij maakte hierdoor kennis met beide kanten van de sportmedaille. De kant waar voetballers kampen met mentale problemen. En de kant van de grote successen.

"Ik loop nu 17 jaar mee in deze wereld en ik schat dat 80% van alle profs met mentale worstelingen te maken heeft gehad, inclusief ikzelf. Maar daarover praten? Voetbal is een mannenwereld, hè." vertelt Zuiverloon tegen het NRC. Spelers als Gregory van der Wiel (o.a. Ex-Ajax en PSG), Ricardo Kishna (ADO Den Haag) en Willem Janssen (FC Utrecht) deden al eerder een boekje open over het hebben van mentale problemen gedurende hun voetbalcarrière.

"Terugkijkend heb ik tot mijn 29ste ups en downs gehad. Veel blessures vooral. Lukte het niet op het veld, dan nam ik dat mee naar huis. Werd ik stiller, prikkelbaar, niet meer de beste partner voor mijn toenmalige vriendin. Maar praten over emoties? Bij ons thuis gebeurde dat vroeger nauwelijks. Ik kropte veel op."

FIFA campagne

Het NRC interviewde Zuiverloon naar aanleiding van een campagne van de FIFA. De voetbalband wil namelijk meer aandacht geven aan psychische aandoeningen bij profs en ex-profs. Volgens de spelersvakbond Fifpro lijdt maar liefst 23% van alle voetballers aan slaaptekort, loopt 9% met depressieve klachten en 7% met angstgevoelens.

Foto: Instagram Gianni Zuiverloon