Voeding is een behoorlijk onderschat onderdeel in de voetballerij. Zonder de juiste voeding te nemen, zul je nooit optimaal kunnen presteren. Het is dus belangrijk om hier aandacht te geven gedurende je voetbalcarrière en je te focussen op een gebalanceerd voedingspatroon.

Om te kunnen voortbewegen moet je lichaam zijn voorzien van de juiste voedingsstoffen. Omdat je als voetballer veel meer energie verbruikt dan een gemiddeld persoon, zul je je meer energie vanuit je voeding moeten halen om te presteren en te herstellen.

Presteren

Als voetballer gebruik je koolhydraten (suikers, zetmeel) als directe energiebron om te kunnen presteren. Zie koolhydraten als benzine voor je lichaam. Het is je allerbelangrijkste brandstof. Als je er niet genoeg van binnenkrijgt, gaat dat ten koste van je prestaties. Koolhydraten vind je o.a. in zoet fruit, pasta, rijst, brood, havermout en energierepen.

Dit bericht bekijken op Instagram

Trying my #bodybuilding moves 🏋🏾 🔝 💪🏾 #mondaymotivation

Een bericht gedeeld door Luís Nani (@luisnani) op

Herstellen

Omdat je spieren gedurende een training of wedstrijd veel inspanning moeten leveren, ontstaan er kleine scheurtjes in je spieren. Dit is een normaal proces in het lichaam. Je spieren hebben echter wel eiwitten (bouwstoffen) nodig om deze spierscheurtjes te herstellen. Wanneer je als (top)sporter niet voldoende eiwitten eet, herstelt het lichaam niet optimaal. Dit kan een reden zijn dat je vaak langer spierpijn hebt dan normaal. Eiwitten vind je o.a. in kip, vis, peulvruchten en zuivel. Omdat je gedurende een wedstrijd ook veel koolhydraten verbrandt, is het ook belangrijk om je koolhydraten na de wedstrijd weer aan te vullen. Je lichaam heeft dus zowel koolhydraten als eiwitten nodig na een training of wedstrijd.

Conclusie

Zorg dat je als voetballer voor een wedstrijd voornamelijk koolhydraten eet en na je wedstrijd zowel koolhydraten als eiwitten. Koolhydraten zijn nodig om te kunnen sprinten, acties te maken en 90 minuten alles te kunnen geven. eiwitten zijn nodig je spierherstel te bevorderen.