Misschien heb je de term wel eens voorbij zien komen of misschien klinkt het volkomen onbekend in de oren: plyometrisch trainen. Een vrij onbekende, maar zeer effectieve trainingsmethode voor voetballers. Maar wat is plyometrisch trainen eigenlijk? En waarom is het zo belangrijk.

Plyometrisch trainen is een explosieve manier van trainen. De bedoeling is dat je zo snel mogelijk zo veel mogelijk kracht genereert. Dit doe je meestal d.m.v. sprongoefeningen en andere explosieve oefeningen waarmee je je snelle spiervezels traint.

3 fases

Bij plyometrisch trainen ga je in enkele milliseconden door drie verschillende fases heen waarbij je pezen en spieren samentrekken. In fase 1 start je in een stretchfase, ook wel excentrische fase genoemd.   fases plyometrics

In fase 2 kom je in de isometrische contractie, de fase waarin je kort de grond volledig aanraakt. En in de laatste fase kom je in de concentrische fase, de fase waarin je alle power gebruikt die je in fase 1 en 2 hebt opgebouwd om een explosieve (sprong)beweging te maken.

Wat zijn plyometrische oefeningen

Voorbeelden van plyometrische oefeningen zijn Depth Jumps, Explosive Lateral Jumps, Explosive Step Ups, Box Jumps en meer.

In het Trainingsprogramma SPEED staan tal van oefeningen om plyometrische te kunnen trainen en leggen we meer uit over deze trainingsmethode. Bekijk de trailer van het programma hieronder.