Ömer Bayram is een Nederlands-Turkse voetballer die momenteel voor Galatasaray speelt. Omdat hij slechtst 40 wedstrijden in de Eredivisie speelde en op zijn 21ste al uit Nederland vertrok, kennen veel mensen hem hier niet.

Maar met ruim een half miljoen volgers op social media en als belangrijke kracht bij Galatasaray, is deze 30-jarige linksback uit Breda een interessante speler om eens te interviewen. Ömer Bayram begon met voetballen bij VV PCP en VV Baronie. Op zijn veertiende werd hij gescout door NAC en op achttienjarige leeftijd debuteerde hij in het eerste elftal. Momenteel speelt hij samen met o.a. Patrick van Aanholt en Ryan Babel bij Galatasaray. We spraken Ömer over de bijzondere stappen in zijn carrière, zijn vroege transfer naar Turkije en hoe hij als 'onbekende Nederlander' zo succesvol wist te worden.

Ömer, op achttienjarige leeftijd maakte je bij NAC je debuut in de Eredivisie. Wat vond je destijds van het niveau in de Eredivisie?

Ik vond het niveau redelijk hoog. In vergelijking met nu liepen er destijds veel minder jonge jongens rond bij NAC. Toen had je spelers als Amoah, Lurling, Leonardo, Nourdin Boukhari, Penders en Zwaanswijk. Dat waren toch serieuze spelers met veel ervaring waar je veel van kon leren.

Na slechtst 40 wedstrijden in de Eredivisie maakte je al een transfer naar Kayserispor. Had je destijds niet de ambitie om in de Nederlandse de top te spelen?

Er was al regelmatig interesse vanuit Turkije omdat ik Turks ben en ben opgeleid bij een Nederlandse BVO. Met NAC kwam ik er contractueel niet uit, dus besloot ik op een voorstel van Kayserispor in te gaan. Mijn ouders komen ook uit de stad Kayseri, dus dat maakte de keuze voor mij extra makkelijk. Mijn grote droom was om bij Galatasaray te spelen en met deze transfer kwam ik ook een stapje dichter bij mijn doel.

Wat waren de grootste verschillen in Turkije ten opzichte van in Nederland?

Het grootste verschil was het fysieke gedeelte en de resultaatgerichtheid. In Nederland zijn we gewend mooi voetbal te spelen maar hier kan het er heel hard aan toe gaan. Voetbal wordt hier heel intens beleefd. Daarnaast was ik gewend om iedere uitwedstrijd met de bus te gaan, terwijl we hier in Turkije elke uitwedstrijd het vliegtuig pakken. Dit maakte het wel extra speciaal omdat Turkije een geweldig land is met mooie landschappen.

Carrièreverloop van Ömer Bayram

Daar ben ik het 100% mee eens! Hebben de salarissen in Turkije een rol gespeeld in deze overstap?

Het is algemeen bekend dat je in Turkije meer geld kunt verdienen dan in Nederland. Dit komt omdat je brutosalaris hier netto wordt uitbetaald. Dit speelde natuurlijk ook wel een rol in mijn transfer omdat ik, met alle respect, niet uit een hele welvarende familie kom. Met deze transfer wilde ik mijn familie ook zo snel mogelijk goed zetten.

Je speelde uiteindelijk vier seizoenen voor Kayserispor en maakte daarna een transfer naar Akhisar Belediyespor. Daar speelde je twee seizoenen en maakte je een toptransfer naar Galatasaray. Hoe kreeg je dat voor elkaar?

Bij Akhisarspor won ik de beker, de Super Cup en werd ik international van Turkije. Ik werd al eerder gelinkt aan een transfer naar Galatasaray, dus toen ze weer contact met mij opnamen bleef ik bewust rustig. Echter lag Galatasaray heel gevoelig bij mij omdat het mijn droomclub is. Toen we verder in gesprek gingen en de deal rond was kon ik het nog steeds niet geloven. Ik was vroeger de grootse fan van deze club, ik had alle shirtjes! En nu sta je daar opeens bij de presentatie. Dit was een ultieme droom die uitkwam.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Ömer Bayram (@omerbayram19)

Mooi om te zien hoe je een concreet doel stelde en recht op je doel bent afgegaan. Hoe verliep je eerste seizoen bij Galatasaray?

Het eerste seizoen was zeker onbeschrijfelijk. Ik zat midden in een prestatie die ik al jarenlang op afstand volgde. Normaal kijk ik Champions League-wedstrijden voor de buis van Real Madrid en PSG. Nu sta ik op het veld en doe ik mee. Deze momenten zal ik nooit vergeten.

Dreams come true. Welke opofferingen heb je vroeger moeten maken om hier uiteindelijk te komen? Want het klinkt allemaal vrij 'simpel', maar dat is het natuurlijk niet.

Ik heb heel veel opofferingen moeten maken. Als kind maakte ik al lange dagen op school, ging ik uit school direct fietsen naar de training, kwam ik 's avonds laat bek af thuis en moest ik nog huiswerk maken. Dit deed ik tot aan mijn debuut bij het eerste bij NAC. Eenmaal bij NAC zie je hoe vrienden op stap gaan en plezier hebben, terwijl ik altijd gefocust was op mijn wedstrijden. Gelukkig hield mijn vader mij gedisciplineerd, want als het aan mij lag ging ik af en toe ook gewoon leuke dingen doen. Bij Kayserispor had ik gelukkig ook familie dichtbij wonen die voor mij klaar stonden. Dat heeft mij ook enorm geholpen.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Ömer Bayram (@omerbayram19)

Mooi hoe je vader en je familie een belangrijke rol in je carrière hebben gespeeld. Heb je momenteel nog ambities in je carrière?

Mijn ambitie is om meer prijzen toe te voegen aan mijn CV. Ook zou ik mijn carrière graag willen afsluiten bij Galatasaray. Soms denk ik wel eens aan een buitenlands avontuur, maar als ik dan besef hoe gelukkig ik ben bij Galatasaray zou ik dat denk ik niet zo snel doen.

Volkomen begrijpelijk. Heb jij verder nog tips voor jonge ambitieuze voetballers in Nederland die ook de droom hebben om ooit in de top van Europa te voetballen?

Je moet 100% geloven in jezelf en de juiste mensen om je heen verzamelen. Mensen die mij kennen wisten al dat ik als jonge jongen voor Galatasaray wilde spelen. Ik ben naar Turkije gegaan en heb zes jaar lang moeten bikkelen voor ik mijn doel bereikte. Opgeven mag nooit een optie zijn.