Tot een debuut in het Nederlandse profvoetbal kwam Kilian Nikièma nog niet. Maar dat gaat waarschijnlijk niet lang meer duren. De negentienjarige keeper van ADO Den Haag groeide op in de jeugdopleiding van Voorschotten '97 waar hij tot dertienjarige leeftijd heeft gespeeld.

Daarna vertrok hij naar ADO den Haag. Twee jaar na deze transfer werd hij al uitgenodigd voor het nationale elftal van Burkina Faso. We spreken Kilian over deze bijzondere stap, zijn ervaringen met Burkina Faso en zijn persoonlijke ambities als keeper.

Killian, hoe gaat het met je? 

Het gaat goed en ik voel me gelukkig fit.

Klopt het dat je pas op latere leeftijd keeper bent geworden?

Haha ja dat klopt. Tot mijn twaalfde stond ik altijd linksbuiten. Toen ik in de D2 speelde bij Voorschotten '97 was onze keeper soms afwezig. Ik vond het toen wel grappig om af en toe op doel te staan. Ik deed het best aardig en de trainers zagen het in mij zitten als keeper. Ze vroegen toen of ik mee wilde doen met keeperstraining. Zodoende heb ik ook een keer een wedstrijd mogen keepen en dat ging best lekker. Daarna besloot ik om als keeper verder te gaan.

Bijzonder! Want niet lang daarna maakte je dus al een transfer naar ADO en debuteerde je voor het nationale elftal van Burkina Faso. Had je ooit verwacht dat het zo snel kon gaan?

Nee, dat had ik eerlijk gezegd nooit verwacht. Helemaal omdat ik op dertienjarige leeftijd nog voor Voorschoten'97 speelde en drie jaar later debuteerde ik al voor Burkina Faso. Die spelers bij Burkina Faso waren allemaal idolen voor mij. Ik kende ze alleen van TV, dus dat was wel heel bijzonder.

Waarom maakte je de keuze om voor Burkina Faso uit te komen?

Ik speelde eerst voor diverse jeugdelftallen van het Nederlands elftal. Maar er kwam een moment dat ik opeens niet werd geselecteerd. Toen belde Burkina Faso mij om te vragen of ik mee wilde doen met een trainingsstage waarin diverse oefenwedstrijden werden gespeeld. Omdat dit gelijk om het eerste elftal ging, twijfelde ik geen moment en besloot ik op de uitnodiging in te gaan.

Hoe heeft Burkina Faso jou op de radar gekregen?

Dat is wel een grappig verhaal. Want toen ik mijn eerste contract tekende bij ADO Den Haag op vijftienjarige leeftijd werd dat ook op de social media kanalen van ADO geplaatst. Omdat ik een achternaam heb die veel voorkomt in Burkina Faso werd ik herkent door een aantal media stations in Burkina Faso. Een journalist benaderde mij met de vraag of ik uit Burkina Faso kom en ik zei ja. Daarna heb ik met wat mensen van de bond van Burkina Faso gesproken en ook met de bondscoach gebeld. Omdat hij zag dat ik voor diverse jeugdelftallen van Oranje speelde en een contract tekende bij ADO, nodigde hij mij uit voor een trainingsstage in Marbella.

Hoe verliep deze trainingsstage in Spanje?

Alles was gelukkig goed geregeld. Van te voren werden er vliegtickets voor mij gekocht en ik werd netjes op de airport opgehaald en naar het hotel gebracht. De trainingsaccommodatie was ook top met goede faciliteiten.

Dat klinkt goed. Daarna ben je nog een keer geselecteerd. Hoe verliep die trip?

Dat ging ook heel goed. De tweede keer hadden we een trainingsweek in Marokko. Daar speelde we o.a. een oefenwedstrijd tegen Marokko en Libië. De dag voor de wedstrijd tegen Libië vertelde de trainer opeens dat ik zou gaan spelen. Ik werd daar echt door verrast omdat ik de jongste van de groep was en het echt puur zag als een trainingsweek.

Was je daardoor niet extra zenuwachtig om plotseling te debuteren voor je land?

Ik had wel zenuwen, maar het viel gelukkig allemaal wel mee. Ik ging me gewoon voorbereiden op de wedstrijd zoals ik dat altijd doe. De ervaren jongens kwamen gelijk naar mij toe om mij wat extra zelfvertrouwen te geven. Ze zeiden dat ze mij hebben zien keepen tijdens de trainingen en dat ik goed genoeg ben om in de basis te starten. Dat hielp gelukkig ook wel mee. Uiteindelijk hebben we de wedstrijd met 1-0 gewonnen.

Mooi zeg, om voor je eigen land te mogen debuteren. Ik zag dat je na je debuut een tijdje niet meer in actie kwam voor Burkina Faso. Wat was hier de reden van?

Dat komt omdat ik hierna werd geselecteerd voor een officiële wedstrijd. Als ik dan zou debuteren zou ik nooit meer uit kunnen komen voor het Nederlands elftal. Ik had daarom met mijn ouders besloten om daar nog even mee te wachten omdat ik pas 16 jaar oud was. Daarna ben ik nog wel meerdere keren geselecteerd voor Oranje O17, O18 en O19. Bij de O19 kwam ik echter niet aan speelminuten toe. Ik ben daarna nog eens goed gaan nadenken over wat ik precies wil. Uiteindelijk heb ik in november 2021 besloten om voor Burkina Faso uit te komen en niet meer voor het Nederlands elftal.

Dat moet je een trots gevoel geven. Ben je na deze keuze vaker geselecteerd voor het nationale team van Burkina Faso?

Jazeker. Sindsdien ben ik elke keer geselecteerd voor Burkina Faso. We zijn vierde geworden op de Afrika Cup en ik zat ook bij de selectie toen we speelde tegen België en Ivoorkust. Ik heb ook een kwalificatiewedstrijd gespeeld voor de Afrika Cup in juni 2022 tegen eSwatini. Ik zit sindsdien eigenlijk gewoon altijd bij de selectie.

Tof om te horen. Hoe gaat het bij ADO? In welk team maak je momenteel je minuten?

Ik ben nu onderdeel van de eerste selectie van ADO, maar ik heb mijn officiële debuut helaas nog niet gemaakt. Mijn wedstrijden speel ik daarom in de O21 omdat ik van mening ben dat ik op mijn leeftijd zoveel mogelijk minuten moet maken.

Wat zijn je verdere ambities voor de komende jaren?

Ik wil zo snel mogelijk eerste keeper worden bij ADO en natuurlijk met ADO promoveren naar de Eredivisie.

Laatste vraag: heb je nog tips voor andere voetballers die in een dilemma komen tussen een keuze voor het Nederlands elftal of een ander land?

Zeker. Tip 1: maak geen officiële keuze als je er nog niet klaar voor bent. Dan kun je hem beter uitstellen tot je wat ouder bent. Tip 2: kies met je hart. Je kan heel veel nadenken over bij welk land je de beste toekomst kan hebben. Maar uiteindelijk moet je met een trots gevoel voor het land spelen waar je voor gekozen hebt.