De Universiteit van Utrecht heeft onderzoek gedaan naar criminaliteit in het amateurvoetbal. Het is voor de meeste mensen in het amateurvoetbal algemeen bekend dat er veel clubs zijn die 'onder de tafel' geld betalen aan clubs. Dit gebeurd op vrijwel alle niveau's in het amateurvoetbal. Van de Tweede divisie tot aan de vijfde klasse.
Amateurclubs raken regelmatig de macht kwijt aan criminelen die veel invloed kunnen uitoefenen op beslissingen die er worden gemaakt binnen de club. Zo heerst er bij sommige clubs een angstcultuur die soms ook doorstroomt binnen spelersgroepen.
"Clubbestuurders zijn bang voor represailles, dreigementen, boetes of een onderzoek van de AIVD."
Soms krijgen voetballers wel €1.500 per maand betaald om in het weekend een wedstrijd te spelen en twee keer in de week te trainen. Sommige studenten betalen hiermee hun studie en worden financieel afhankelijk van dit soort sponsoren. Hierbij worden sommige spelers financieel kwetsbaar wat risico's met zich mee kan brengen.
Clubbestuurders
Niet alle clubbestuurders zijn zich direct bewust van hoeveel invloed een criminele sponsor kan krijgen. "Sommigen zeggen: dit is toch mooi, we gaan vooruit. We hebben nooit eerder te maken gehad met ondermijning en deze sponsor is echt een heel aardige vent met goede bedoelingen."
Uit het onderzoek wordt o.a. geconcludeerd dat de KNVB alerter moet zijn op clubs die binnen korte tijd elk seizoen kampioen worden en promoveren naar hogere divisies/klasses.
"Niet meteen in bestraffende zin, maar een gesprek over de bewustwording van de gevaren van grote sponsors. De KNVB kan hier een trekkende rol in hebben."