Toen zijn vader Alf-Inge Håland in 2000 nog als profvoetballer actief was in Engeland, werd Erling Haaland in Leeds geboren op 21 juli 2000. Een aantal jaar later verhuisde de familie weer terug naar Noorwegen, waar Erling Haaland uiteindelijk aansloot bij de jeugdopleiding van Bryne FK.

Haaland mocht op vijftienjarige leeftijd al debuteren in het beloftenelftal van Bryne FK. Hij wist daar 18 doelpunten te scoren in 14 wedstrijden. Zijn prestaties vielen gelijk op bij het eerste elftal, wat hem uiteindelijk zijn officiële profdebuut opleverde op 16 mei 2016 in de tweede divisie in Noorwegen. De talentvolle spits was toen nog steeds 15 jaar oud.

Dit bericht bekijken op Instagram

Fussta målet for Bryne ✌️ Takk'a @nikefootball for skoa ✌️ #pardy #goal

Een bericht gedeeld door Erling Braut Haaland (@erling.haaland) op

Afgewezen in Duitsland

Terwijl Bryne FK destijds degradatiekandidaat was in de Noorse tweede divisie, liep Haaland stage bij TSG 1899 Hoffenheim. De Duitse club zag het na meerdere testtrainingen echter niet in hem zitten en besloot hem daarom weer terug te sturen naar Noorwegen. Voetbalclub Molde FK zag het wel in Haaland zitten en bood hem begin 2017 een contract aan op het hoogste niveau in Noorwegen. Na twee seizoenen klopte Red Bull Salzburg al op de deur en bood hem een vijfjarig contract aan in Oostenrijk. De rest is geschiedenis.. dortmund salzburg red bull noorwegen engeland

Statistieken Erling Haaland 2019/2020 (via transfermarkt)