Je hebt het vast wel eens gezien, die straatartiesten die moeiteloos een bal hoog houden. Het lijkt haast magisch, maar eigenlijk is het niet zo moeilijk als je denkt. In dit artikel geven we je handige tips en tricks om zelf te leren hooghouden met een bal en wie weet word jij straks wel de nieuwe Champions League winnaar, want laten we eerlijk zijn, ook de topper van nu zijn ergens op een veldje begonnen.

Waarom hooghouden met een bal?

Hooghouden met een bal is niet alleen leuk om te doen, het heeft ook tal van voordelen. Ten eerste verbetert het je balans en coördinatie. Je traint hiermee je oog-handcoördinatie en leert beter te anticiperen op de bewegingen van de bal. Daarnaast is het een goede training voor je benen, buikspieren en bilspieren. Wist je dat je gemiddeld wel 200 calorieën per half uur hooghouden verbrandt? Het is dus ook nog eens een effectieve manier om fit te blijven!

Kies de juiste bal

Het begint allemaal met het kiezen van de juiste bal. Voor beginners raden we aan om te starten met een wat grotere en lichtere bal. Deze is makkelijker onder controle te houden en geeft je meer tijd om te reageren. Naarmate je beter wordt, kun je overstappen op een kleinere en zwaardere bal voor meer uitdaging.

Start met je bovenbeen

Begin met de bal tegen je bovenbeen te laten stuiteren. Gebruik je bovenbeen om de bal omhoog te kaatsen en vang deze vervolgens op met je voet. Probeer dit eerst beheerst te doen zonder de bal te laten vallen. Als je dit onder de knie hebt, kun je gaan oefenen om de bal steeds vaker achter elkaar hoog te houden.

Oefen met beide benen

Om echt goed te worden in hooghouden, is het belangrijk om met beide benen te oefenen. Dit zorgt ervoor dat je evenwichtig leert hooghouden en helpt je om de techniek beter onder de knie te krijgen. Begin met oefenen met je sterkste been en probeer dit vervolgens ook met je andere been te doen. Het kan even wennen zijn, maar met genoeg oefening zul je merken dat het steeds beter gaat.

Maak gebruik van je armen

Naast je benen kun je ook je armen gebruiken om de bal hoog te houden. Zwaai je armen mee op het ritme van de bal en maak kleine bewegingen naar boven met je handen. Dit zorgt voor extra stabiliteit en helpt je om de bal beter te controleren.

Blijf ontspannen en blijf oefenen

Hooghouden vergt oefening en geduld. Het is normaal dat het in het begin niet meteen perfect gaat. Blijf ontspannen, neem de tijd en blijf oefenen. Hoe vaker je het doet, hoe beter je zult worden. Bouw langzaam op en streef ernaar om elke keer een beetje langer de bal hoog te houden. Voor je het weet, kun jij moeiteloos hooghouden als een echte straatartiest! Dus pak een bal en ga vandaag nog aan de slag.