Om als voetballer zo effectief mogelijke krachttraining te doen, is het van belang dat je weet wat je doet. Zomaar met zware gewichten aan de haal gaan gaat je eerder slecht dan goed doen. Probeer daarom met een specialist oefeningen te bespreken of de inspiratie en informatie uit deze blog goed tot je te nemen.

Net als individuele veldtrainingen behoort krachttraining tot de basisfundamenten van een succesvolle voetbalcarrière. Maar hoe train je zo functioneel mogelijk in de sportschool als voetballer?

1. Stel een doel

In de sportschool kun je aan van alles werken. Duelkracht, blessuregevoeligheid, explosiviteit, wendbaarheid, mobiliteit, stabiliteit, lenigheid etc. Aangezien al deze onderdelen zeer belangrijk zijn voor voetballers, is het verstandig om al deze onderdelen mee te nemen in je schema. Maar mocht je op een specifiek doel willen inzoomen, zul je daar wat meer aandacht aan moeten geven tijdens je trainingen.

2. Laat een schema samenstellen

Als je zelf te weinig kennis hebt van krachttraining kan het helpen om een specialist in te schakelen die je kan helpen met het samenstellen van een functioneel voetbalspecifiek krachtschema. Zorg ervoor dat het schema is afgestemd op jouw persoonlijke doelen, huidige ervaring in de gym en voetbalspecifieke bewegingen.

3. Train & beweeg natuurlijk

Ondanks dat machines fijn aan kunnen voelen, zijn wij er geen voorstander van. Het is belangrijk om zelf zo'n natuurlijk mogelijk houding aan te nemen tijdens het uitvoeren van oefeningen en daar zul je ook echt op moeten trainen. Verder is het van belang om zo 'natuurlijk' mogelijke oefeningen te doen. Hier bedoelen we mee dat je 'movements' maakt tijdens je training die je kunt relateren en 'movements' die je als voetballer maakt, maar ook als mens in het dagelijkse leven.

Met veel traditionele fitnessoefeningen maak je onnatuurlijke bewegingen die we als mens eigenlijk nooit in het dagelijks leven maken. Probeer hier dus altijd goed en kritisch naar te kijken.

4. Trainingsomgeving

Een goede trainingsomgeving stimuleert je om vaker, beter en doelgerichter te trainen. Als je persoonlijke voorkeur uitgaat naar een gym, ga dan naar een gym die goed is afgestemd op jou doelen. Zaken om rekening mee te houden zijn bijv. de sfeer die in een gym hangt, het trainingsmateriaal, type atleten die er komen en de eventuele mogelijkheid om bijv. buiten met gewichten te trainen.

Onze voorkeur zal altijd uitgaan naar buiten trainen. Binnen heb je toch vaak te maken met kunstlicht en minder frisse lucht. Verder krijg je buiten ook nog eens gratis, als de zon schijnt, een gezonde dosis vitamine D3 mee. Ook is het van belang om er rekening mee te houden dat wanneer je 's avonds in een sportschool traint het kunstlicht blauwlicht bevat. Dit heeft weer een negatieve impact op je bioritme, iets wat we al eerder bespraken in de blog over biohacks.

5. Train op blote voeten

Door op blote voeten te trainen, train je ook je voetspieren en verbeter je de doorbloeding in je lichaam. Dit heeft indirect een positieve impact op zowel je trainingssessie als je herstel na de training. Hoe minder vlak de ondergrond is waarop je traint/loopt, hoe beter je voetspieren en zenuwen geactiveerd worden. De beste ondergronden om te trainen zijn eigenlijk vochtig zand en gras.

Wanneer je op blote voeten traint loop je natuurlijk een hoger risico op blessures. Een gewichtsschijf of een kettelbell kan bijv. op je voeten komen. Probeer hier goed mee uit te kijken anders loop je alleen maar een hoger risico op blessures.