Als (top)sporter wil je er natuurlijk alles aan doen om blessurevrij je carrière door te komen. Uiteraard kun je niet altijd voorkomen dat je wordt getackeld door je tegenstander en een acute blessure oploopt. Echter ontstaan spierblessures meestal niet accuut, maar gaat er altijd iets vooraf waardoor een scheur(tje) of kneuzing kan optreden.

Er zal tal van manieren om de kans op blessures te verkleinen. Een goede balans tussen je trainingen, de juiste trainingstechnieken hanteren en goed op je voeding letten behoren tot de basis. Maar welke hacks kunnen nog meer helpen om blessures als voetballer te verkleinen? We hebben er vijf voor je op een rij gezet.

1. Grounden

Waar men vroeger altijd met blote voeten op de grond in de natuur liep, lopen we tegenwoordig allemaal met schoenen in de stad rond. We groeien steeds verder weg van de natuur. Het is daarom belangrijk om regelmatig te gaan grounden.

Grounden betekent dat je met je blote voeten in de grond gaat staan. Je lichaam krijgt dan namelijk negatieve ionen binnen vanuit de aarde waardoor je lichaam als het ware kan ‘ontladen’. Veel topsporters zweren bij grounden en er zal tal van wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de gezondheidsvoordelen van grounden. Zo kan het ook indirect de kans op blessures verkleinen omdat grounden o.a. ontstekingen kan voorkomen, je doorbloeding verbetert en je lichaam meer in balans brengt.

Je kunt er ook voor kiezen om een groundingmat te kopen. Wanneer je deze mat in een geaard stopcontact stopt kun je hetzelfde effect creëren als wanneer je in de natuur staat.

2. Optimaliseer je circadiaan ritme

Het circadiaan ritme is eigenlijk onze biologische klok. Ons lichaam, en zo ook ons hormonale systeem, is afgesteld op de cyclus van de zon. Ook je slaap- en waakritme is hier op afgesteld. Door voor- en na zonsondergang het contact met blauwlicht te vermijden kun je bijv. je slaapkwaliteit sterk verbeteren. Een blauwlichterfliter bril dempt en blokkeert blauwlicht en kan je hier goed bij helpen.

Ook je voeding zul je moeten aanpassen op je slaap- en waakritme. Hoe meer je volgens het circadiaan ritme leeft, hoe beter jouw lichaam gaat functioneren. Doordat je overdag hoger in je energie komt en ’s nachts beter slaapt, verklein je de kans indirect op blessures.

In ons e-book SLEEP & NUTRITION gaan we dieper in op dit onderwerp en geven we meer hacks over hoe je voedingspatroon en slaapkwaliteit kunt verbeteren.

3. Loop en train meer op blote voeten

Uiteraard zul je je voetbaltrainingen op voetblaschoenen moeten afwerken. Maar je (gym) trainingen en overige activiteiten kun je het beste zoveel mogelijk op blote voeten doen of met barefoot schoenen. Naast het grounden wat we bij punt 1 benoemden, kan dit er sterk voor zorgen dat je voeten en tenen meer in een natuurlijke staat terugkeren. 

Automatisch gaan spieren en gewrichten in je lichaam hierdoor beter functioneren en verkleint het tevens de kans op blessures. 

4. Adem meer door je neus

Het klinkt gek, maar neusademhaling i.p.v. mondademhaling zou wel degelijk indirect blessures kunnen verkleinen. Je loopt namelijk minder kans op infecties wanneer je via je neus ademt dan via je mond. Dit komt met name doordat neusharen bacteriën kunnen filteren en je mond niks kan filteren.

Infecties kunnen je immuunsysteem onnodig overbelasten waardoor je lichaam minder snel kan herstellen van bijv. een (zware) training. Optimaal herstel is essentieel om de kans op spierblessures te verkleinen. Met name bij explosieve sporten als voetbal waarbij je veel sprint, van richting verandert en op soms instabiele ondergronden kan spelen.

Neuspleisters kunnen je helpen om meer door je neus te ademen. Voetballers als Santiago Gimenez, Quinten Timber en Trauner voetballen mede hierdoor met neuspleister.

5. Rood licht therapie

Door middel van rood licht therapie kun je je doorbloeding in je lichaam verbeteren. Wanneer er meer bloed en zuurstof naar je spieren kan doorstromen, kunnen je spieren makkelijker en sneller herstelen van een (zware) training. 

Je hebt speciale rood licht lampen met krachtige golflengten van bijv. 850 nanometer die tot diep in je cellen kunnen penetreren. Dit kan een enorme stimulans geven aan je doorbloeding en zo ook aan je spierherstel. Hierdoor verklein je de kans op overbelasting van je spieren en kun je