Crysencio Summerville maakt op het moment van schrijven een geweldig seizoen mee in Engeland. De snelle aanvaller heeft dit seizoen 12 goals en zes assists geproduceerd voor Leeds United en is bezig aan zijn sterkste seizoen in zijn carrière.

Toen Summerville in 2018 op zeventienjarige leeftijd werd geschorst door Feyenoord, vroeg iedereen zich af of het nog goed zou komen met dit talent. Summerville raakte in de kleedkamer in conflict met een teamgenoot en kreeg daar uiteindelijk van Feyenoord een boete en schorsing voor opgelegd.

Kort daarna werd Summerville verhuurd aan Dordrecht waar hij direct zijn profdebuut in het betaald voetbal maakte. Na 18 wedstrijden, waarin hij vijf keer scoorde, keerde hij terug naar Feyenoord. In het nieuwe seizoen werd hij direct weer verhuurd. Dit keer aan ADO. Hij maakte zijn debuut in de Eredivisie en maakte veel indruk met zijn gevaarlijke spel.





Gedurfde stap

Ondanks een sterk seizoen kreeg hij weinig perspectief bij Feyenoord. Hij kon zijn contract verlengen in Rotterdam, maar vanwege gebruik aan perspectief besloot hij dit niet te doen en werd door Feyenoord teruggezet naar de U21. Ondertussen wilde Leeds United hem graag overnemen en maakte hij de keuze om naar Engeland te vertrekken. Summerville was nog maar 19 jaar oud toen hij deze transfer maakte. Een gedurfde stap.

De Rotterdammer bleek zich vervolgens uitstekend te ontwikkelen in Engeland. Een jaar na zijn transfer debuteerde hij in 2021 in de Premier League op negentienjarige leeftijd. In oktober 2022 scoorde hij zijn eerste goal voor Leeds United. Vanaf dat moment ontwikkelde Summerville zich in een stroomversnelling.

Zo kwam hij in het seizoen 2022-2023 tot 28 wedstrijden in de Premier League. Vanaf het seizoen 2023-2024 is hij een vaste waarde bij Leeds en laat hij zich direct gelden. Met 12 goals en zes assists in 23 wedstrijden is Summerville clubtopscorer en tevens assist-koning na Georginio Rutter.