Vaak ontwikkel je al als jeugdvoetballer een favoriete positie waar je de rest van je carrière gaat spelen. Alhoewel de positie waarop je speelt grotendeels afhankelijk is van de trainer en de formatie waarmee hij speelt, zul je altijd een lichtelijke voorkeur hebben voor een specifieke positie.

De positie waarop je speelt bepaalt in grote mate hoeveel kilometers je gemiddeld loopt en sprint tijdens een wedstrijd. Tenminste, als we de data van statistieken-bureau CIES moeten geloven.

De meeste km's per wedstrijd

Uit een nieuw rapport van CIES blijkt namelijk dat middenvelders gemiddeld de meeste kilometers lopen per wedstrijd. Het gaat hierbij om een afstand van 10.611 meter (10,6 km). Buitenspelers volgen de middenvelders met een afstand van 10.253 (10,2 km), maar staan aan kop met de meeste sprints: 211 sprints per wedstrijd.

Zoals je kunt zien in het overzicht hierboven zijn het de centrale verdedigers die de minste kilometers lopen en de minste sprints zetten per wedstrijd. Zij lopen namelijk gemiddeld 9.222 meter (9,2 km) per wedstrijd en zetten 96 sprints. Dat zijn meer dan de helft minder sprints dan bijv. een buitenspeler. Keepers zijn uiteraard niet meegenomen in deze statistieken.

Bron: CIES