Er is momenteel een serieus onderzoek bezig om het kunstgras in Nederland officieel te verbieden in het Nederlandse profvoetbal. ECV (Eredivisie CV) is gestart met een werkgroep die moet gaan uitzoeken wat voor mogelijkheden er zijn om een officieel verbod te leggen op kunstgras velden in de eredivisie.

Maandag zijn alle 18 clubs uit de eredivisie akkoord gegaan met de werkgroep. Op 12 december 2017 moet er een uitspraak komen over dit onderzoek. Momenteel hebben zeven van de 18 voetbalclubs een kunstgrasveld in de eredivisie. De kosten om de kunstgrasvelden uiteindelijk om te zetten in natuurgras of een hybride veld zullen dus flink worden.

Profvoetbalclubs met kunstgras

In de eredivisie hebben op dit moment de volgende clubs kunstgras: ADO Den Haag, PEC Zwolle, VVV-Venlo, Excelsior, Sparta Rotterdam, Heracles Almelo en Roda JC.

In de Jupiler League hebben deze clubs kunstgras: FC Volendam, RKC Waalwijk, FC Emmen, FC Eindhoven, FC Den Bosch, Helmond Sport, FC Oss, FC Dordrecht, Telstar, MVV Maastricht, Jong PSV en SC Cambuur.