Het was 2016 toen Musa Juwara besloot om zijn thuisland Gambia te verlaten en als 'gelukszoeker' met de boot richting Europa vertrok. Na een aantal dagen vol onzekerheid kwam hij aan in Italië. Het land dat zijn leven compleet zal gaan veranderen.

De, op dat moment, pas veertienjarige Musa gaat wonen in het Italiaanse dorpje Ruoti. Hij gaat voetballen bij de lokale amateurclub Virtus Avigliano waar hij direct laat zien wat voor talent hij is. Trainer Summa was onder de indruk van de Gambiaanse bootvluchteling en hij kreeg meteen te horen dat er diverse clubs geïnteresseerd zijn in hem. Echter kwam Musa Juwara in strijd met de Italiaanse voetbalbond en werd een transfer naar iedere Italiaanse club geblokkeerd.

Eerste stap naar het profvoetbal

Toch was het Juwara, na een hoop gedoe en een rechtszaak, gelukt om een transfer te kunnen maken. Hij vertrok in 2017 naar Chievo Verona, dat toen nog in de Serie A speelde. Daar debuteerde hij al gauw in het eerste elftal. Echter kwam hij niet verder dan één wedstrijd en degradeerde de ploeg dat seizoen naar de Serie B.

Volgende stap

In 2019 klopte Bologna aan bij Chievo Verona en toonde interesse in de Gambiaanse dribbelaar. Musa Juwara vertrok naar Bologna, waar hij uiteindelijk zijn grote doorbraak wist te maken. Op 5 juli 2020 nam Bologna het op tegen het grote Internazionale. Met een 0-1 achterstand mocht Musa Juwara in de 64ste invallen. Het duurde nog geen 10 minuten en hij schoot de 1-1 binnen.

Musa Barrow (ook een jonge Gambiaanse speler van Bologna) schoot de ploeg uiteindelijk naar de overwinning in de 80ste minuut. 1-2 is de eindstand. En dat voor een jongen van 18 jaar oud, die vier jaar geleden op de boot vertrok naar Europa voor een beter leven. Wat zijn jouw excuses? Omdat hem in het seizoen 2021-2022 weinig speeltijd zou krijgen bij Bologna FC werd hij in de zomer verhuurd aan Serie B-club FC Crotone.