Niet iedere voetbalspeler is gespecialiseerd in alle vaardigheden die een 'perfecte voetballer' zou moeten hebben. Meestal zijn er nog een hoop punten waarop je jezelf kunt ontwikkelen als voetballer en daarom is het belangrijk om daar tijdens je trainingen goed in te investeren. 

Dat geldt bijvoorbeeld ook voor je maximale sprintsnelheid. Als je tijdens je trainingen meer focus legt op je sprintsnelheid, kun je hier tijdens de wedstrijd veel profijt van hebben. Er zijn een aantal punten waar je op moet letten om je maximale sprintsnelheid te verbeteren.

Bovenlichaam trainen

Een afgetraind bovenlichaam zorgt ervoor dat je sneller kunt sprinten. Je maximale sprintsnelheid wordt voor een groot gedeelte veroorzaakt door je armzwaai. De versnelling begint in het bovenste gedeelte van je lichaam. Om het uiterste uit je sprint te kunnen halen moet de trekkracht van je linkerbeen worden opgevangen door het rechterdeel van je bovenlichaam (en andersom).

Bilspieren

Bilspieren zorgen ervoor dat je lichaam flexibel blijft tijdens een sprint en daarnaast houden ze blessures op afstand. Wanneer je krachtige bilspieren hebt kun je makkelijker je maximale sprintsnelheid behalen. Veel voetballers krijgen regelmatig blessures, puur omdat ze deze spiergroepen te vaak overslaan in de sportschool.

Heupspieren

Ook sterke heupspieren zorgen ervoor dat je meer kracht kunt genereren tijdens het sprinten. Door bijvoorbeeld split squats te doen in de sportschool, ontwikkel je veel meer explosiviteit in je benen.

Core stability

Deze training is misschien wel de belangrijkste trainingsvorm voor voetballers. Niet alleen je beenspieren zorgen ervoor dat je sneller kunt sprinten, maar ook je rompspieren (core) spelen hier een zeer belangrijke rol bij. Vanuit je romp begint namelijk elke explosieve actie die je wilt uitvoeren. Planken en crunches zijn voorbeelden van core stabily oefeningen.