Marcelo wordt al jarenlang gezien als een van de beste linksbacks van de wereld. De verdediger van Real Madrid heeft net als de hele selectie van de Koninklijke te maken gehad met een flinke vormdip nadat ze het seizoen 2017-2018 afsloten met de grote Champions League-titel.

De gewonnen Champions League-finale tegen Liverpool is met name bij Marcelo nog lang blijven hangen. De Braziliaan maakte onlangs bekend dat hij het vlak voor de wedstrijd plotseling zeer benauwd kreeg en extreem kortademig werd. Sterker nog, hij viel bijna flauw.

Dit bericht bekijken op Instagram

Sempre comigo! Garanta já sua nova Kenner M12. Link na bio. @sandaliaskenner . #KennerM12

Een bericht gedeeld door Marcelo Vieira Jr. (@marcelotwelve) op

Extreme wedstrijdspanning

Iedere voetballer heeft er wel eens last van: wedstrijdspanning. Ook als er totaal geen hoge druk staat op een wedstrijd, kun je al flink wat wedstrijdspanning krijgen als je weet dat je vrienden komen kijken. Marcelo had hier ook last van. Alleen was er bij Marcelo geen sprake van 'gezonde spanning, maar meer van 'ongezonde spanning'.

"Ik zat in de kleedkamer op mijn stoel en het voelde alsof er iets vast zat op mijn borst. Het waren geen normale zenuwen, maar het was echt alsof er hoge druk op me stond. Ik stikte bijna. Ik was zo extreem zenuwachtig, ik heb nog nooit zoveel druk gevoeld voor een wedstrijd." "Mensen zullen wel denken: 'hij heeft al twee keer op rij de CL-finale gewonnen, dit doet hij wel even met zijn ogen dicht'. Maar zo werkt het niet. Ik werd zo angstig dat ik bijna de dokter wilde laten komen. Maar ik wist dat hij dan zou zeggen dat ik de wedstrijd niet mocht spelen, dus heb ik dat maar niet gedaan en ben ik gewoon gaan voetballen." vertelt Marcelo.

Iedereen ervaart een wedstrijd anders

Het maakt niet uit wat er in een wedstrijd op het spel staat; iedereen zal het op mentaal gebied anders beleven. De één voelt meer druk dan de ander. Het is daarom belangrijk om er altijd voor te zorgen dat je je zenuwen de baas bent. Gezonde spanning is goed, maar ongezonde spanning kan leiden tot negatieve prestaties.