Profvoetballer worden. We willen (of wilden) het allemaal wel. We maakte al een blog met de eigenschappen van een voetballer die absoluut niet geschikt is voor het profvoetbal.

Maar er zijn uiteraard ook nog genoeg voetballers die juist wel de eigenschappen van een potentiële profvoetballer hebben. We zetten de belangrijke kenmerken hiervan voor je op een rijtje.

1. Leergierig

Als je bereid bent om te leren, ga je ver komen. Stel jezelf open en luister goed naar wat de mensen (met voetbalverstand) om je heen zeggen. Leergierige voetballers ontwikkelen zich vaak veel sneller en maken daardoor meer kans op een profcarrière.

2. Kritisch

Voetballers die kritisch naar zichzelf kijken en zichzelf nooit boven de groep plaatsen, zijn vaak geliefd onder scouts en trainers. Uiteraard moet je niet té kritisch zijn, maar je mag jezelf af en toe best een scherpe blik op jezelf werpen

3. Maakt opofferingen

Potentiële profvoetballers maken opofferingen. Ze zijn bereid (veel) verder te gaan dan hun teamgenoten. Ze steken extra tijd in trainingen, werken met coaches, vragen om advies (i.p.v. wachten tot ze advies krijgen), zijn bereid ver te reizen etc.

4. Haalt alles uit iedere training

Het maakt niet uit hoe 'saai' de trainingen zijn, potentiële profvoetballers halen het maximale uit iedere training. Bij elke oefening gaan ze 100% (indien nodig) en ze doen altijd hun best om er wat van te maken.

5. Trainen extra

Individuele trainingen behoren tot de 'fundering' van iedere profvoetballer. Als dit ontbreekt, kan het kaartenhuis (je carrière) ieder moment instorten. Zorg daarom dat je zowel kracht, snelheid, explosiviteit, techniek etc. voldoende traint naast je teamtrainingen.

6. Netwerken

Wanneer je een goed netwerk hebt, heb je al een grote voorsprong op de rest. Potentiële profvoetballers zijn sterk in het leggen van contacten en weten altijd wel ergens een stageperiode of testwedstrijd af te dingen.

7. Volwassenheid

Wanneer je vroeg volwassen bent, is een profcarrière zeker iets voor jou. Spelers als Clarence Seedorf en Matthijs de Ligt zijn voorbeelden van jongens die zeer vroeg volwassen waren en de stap naar het profvoetballer zonder problemen maakte. Volwassenheid is een enorm belangrijk onderdeel.

8. Talent

Uiteraard speelt talent ook een belangrijke factor. Echter wordt deze factor behoorlijk overschat en zijn het met name de kenmerken die we hieronder noemde die écht belangrijk zijn. Als je talent echter combineert met de overige factoren, is de kans groot dat jij prof gaat worden.