Jorginho behoort tegenwoordig tot een van de betere middenvelders van Europa. De van oorsprong Braziliaanse voetballer maakte zijn doorbraak in Italië bij Napoli en werd in 2018 voor ruim €60 miljoen verkocht aan Chelsea.

Dat Jorginho het zover wist te schoppen, had hij zelf ook niet verwacht. Helemaal toen hij er op 15-jarige leeftijd achter kwam dat hij werd uitgebuit door zijn eigen zaakwaarnemer.

"Tijdens een toernooi in Brazilië werd ik gescout door een man. Hij nodigde mij uit om bij zijn voetbalschool te komen spelen dat 200 km van mijn huis lag. Via de voetbalschool kon ik namelijk gescout worden door een Italiaanse club. Na twee jaar kwam ik in aanmerking voor een try out bij Verona." "Ik was 15 jaar oud. Omdat Verona toen geen Serie A-club was, hadden ze geen jeugdteam. Ik moest daarom voor Serie C-club Berretti spelen. Daar heb ik twee jaar gespeeld."

Milkshake van de McDonalds

"Bij Berretti speelde ik samen met een Braziliaanse keeper die Rafael heette. Hij vroeg me hoe ik het vond in Italië. Ik vertelde hem dat ik mijn zaterdagavonden besteed in internetcafe's of in de McDonald's. Ik had maar €20 per week om van te leven. Ik haalde soms een milkshake van €1 en zat vervolgens urenlang voor het raam te staren naar toeristen, voorbijgangers en duiven."

"Hij vertelde mij: €20, serieus? Hier gaat iets fout! Nadat hij wat vragen stelde over die €20, concludeerde hij dat ik werd opgelicht door mijn eigen zaakwaarnemer. Hij hield blijkbaar geld van mij achter." "Ik belde mijn moeder huilend op en wilde direct terug naar Brazilië. Maar mijn moeder zei: nee, jij blijft daar. Je bent zo dicht bij je droom. Over een paar jaar ben je waar je wilt zijn."

Late doorbraak

Een aantal jaar daarna ging Jorginho uiteindelijk spelen voor Hellas Verona. De club speelde destijds in de Serie C1 (derde niveau). Hij werd echter verhuurd aan Sambonifacese, waar hij zijn profdebuut maakte in de Serie C2 (vierde niveau). Uiteindelijk mocht hij in 2011 zijn debuut maken voor Hellas Verona in de Serie B.

In 2013 maakte hij op 22-jarige leeftijd zijn debuut in de Serie A voor Hellas Verona. Na een zeer sterk halfjaar, werd hij in de winter van 2013-2014 overgenomen door Napoli. Uiteindelijk speelde hij vijf seizoenen in Napels voordat hij naar Chelsea vertrok.

In de winter van het seizoen 2022-2023 vertrok hij naar Arsenal.