Johan Bakayoko is een van de grote smaakmakers bij PSV. De Belgische aanvaller maakte in het seizoen 2022-2023 zijn grote doorbraak in Eindhoven en ontwikkelde zich op nog geen 20-jarige al tot een vaste belangrijke waarde voor PSV.

Wat Bakayoko zo bijzonder maakt, is dat hij al op jonge leeftijd veel tegenslagen heeft moeten verwerken en daarom mentaal ijzersterk geworden is. Zelf is hij er volledig bewust van dat voetballen niet alleen draait om het fysieke en technische aspect, maar met name om het mentale aspect.

Zo kreeg de behendige aanvaller onlangs nog het boek 'Medogeloos' in zijn schoot geworden van Peter Bosz.

Cleaners en closers

"Het boek gaat erover dat je gewoon elke dag alles moet geven. Je hebt 'cleaners' en 'closers'. Cleaners kunnen goed naar zichzelf kijken en proberen alles uit elke situatie te halen. Closers zoeken vaak naar excuses. Als ik bijv. een kans mis, ga ik gelijk door en ben ik alweer bezig met mijn volgende kans. Dat is een cleaner." vertelt Bakayoko tegenover NOS.

Los van het boek dat hij van Peter Bosz heeft ontvangen, heeft hij ook enorm veel geleerd van zijn periode bij Club Brugge. Op jonge leeftijd belandde hij daar in een internaat, volledig afgezonderd van familie en vrienden. Hij maakte een zware periode mee, maar is mede daardoor mentaal veel sterker geworden. Ook beseft hij dus goed dat voetbal niet alleen maar bestaat uit achter een bal aan rennen.

"Voetbal is geen zware fysieke bezigheid. Het is vooral een cognitieve sport. Je moet op de juiste momenten weten wat je moet doen. Het is eigenlijk een soort schaakspel. Je moet weten wat je wel en niet kunt." aldus Bakayoko.

In een eerdere blog schreven we al over Bakayoko die een speciale agenda heeft waarin hij dagelijks specifieke dingen in noteert.

Bron foto: NOS