Jeugdspelers hebben vaak enorm veel potentie. Het najagen van je droom als voetballer begint vaak al op zeer jonge leeftijd. In de loop van je carrière ga je je steeds verder ontwikkelen richting een overstap naar een profclub en uiteindelijk wil je natuurlijk je profdebuut maken.

Echter zijn er wel duizenden voetballers die allemaal dezelfde droom en ambitie hebben. Hoe ga jij jezelf onderscheiden tussen al deze ambitieuze spelers? We hebben wat handige tips en informatie voor je op een rijtje gezet.

Mentaliteit

Zoals we al aangaven zijn er enorm veel ambitieuze voetballers, maar ook enorm veel getalenteerde voetballers. Echter ga je het niet alleen met je talent redden. Je zal dus ook mentaal sterk en stabiel genoeg moeten zijn om het bij een profclub te redden. In het begin red je het vaak nog wel met talent, maar naar mate 14 tot 16 jaar oud bent, zul je merken dat het mentale aspect veel meer van je gaat vragen.

Profclubs spelen hier vaak ook op in en beoordelen je vanaf die leeftijd vaak op je mentaliteit. Het is dus belangrijk om hier op jonge leeftijd al mee bezig te zijn zodat je altijd een stapje voor hebt op de rest.

Statistieken

Het klinkt misschien vroeg, maar eigenlijk kan je er niet vroeg genoeg mee beginnen. Statistieken zijn feiten. Met feiten kan je meestal wel wat. Zorg daarom dat je al op jonge leeftijd hier een beetje slim op gaat inspelen. Voor aanvallers en middenvelders zijn de belangrijkste statistieken natuurlijk goals & assists. Voor keepers zijn de belangrijkste statistieken cleansheets.

Naast deze belangrijke stats kunnen GPS-trackers je ook helpen om bewust te worden van je stats. Zo kun je bijv. inzien hoeveel kilometer je per wedstrijd loopt, hoeveel sprints je maakt en bijv. hoe hoog en laag je hartslag gaat. Deze stats kun je vervolgens vergelijken met statistieken die jeugdspelers of senioren bij (andere) profclubs halen. Dit kan je een persoonlijke trigger geven om meer (extra) meters te maken en zo waardevoller te worden voor je team.

Focus op details

Uiteraard moet je eerst zorgen dat het grote plaatje klopt. Maar na verloop van tijd zul je merken dat de details steeds belangrijker beginnen te worden. Als je een prof wilt worden, moet je zoveel mogelijk proberen te leven als een prof. Doe dit natuurlijk enkel binnen jouw persoonlijke mogelijkheden. Als we het hebben over details, kan het bijv. gaan over individuele verbeterpunten zoals balaannames, passes, koppen, springen, sprinten, voeding, spierherstel, slaap en nog veel meer.