Sommige spelers houden er van om een bal te kopen, terwijl andere juist liever alle kopduels proberen te vermijden. Toch blijft koppen een belangrijk onderdeel in de voetbalsport. Het is dus belangrijk dat je weet wat je moet doen als je in een kopduel terecht komt.

Hieronder geven we je vijf tips mee om een kopbal zo goed mogelijk te raken.

1. Richting geven

Probeer altijd van te voren in te schatten waar je een bal heen wilt koppen. In sommige gevallen ben je genoodzaakt de bal puur weg te werken, dan kun je het beste de bal zo ver mogelijk naar de zijkant te koppen. Wil je de bal in het doel koppen vanuit een voorzet? Probeer dan zo hard mogelijk in de hoek naar de grond te koppen. De keeper heeft met zulke kopballen het meeste moeite.

2.  Positie kiezen

Zorg ervoor dat je goed positie kiest wanneer je een bal wilt koppen. In verdedigend opzicht is het belangrijk dat je voor je man komt, of hoog genoeg te springen om de bal goed te kunnen raken. Sprongkrachtoefeningen kunnen helpen om hoger te springen. Met name plyometrische oefeningen en core stability trainingen kunnen je sprongkracht flink verbeteren. Kijk op YouTube voor voorbeelden.

3. Goed raken en kracht meegeven

Probeer de bal altijd met het midden van je voorhoofd te raken. Mocht je een voorzet vanaf de zijkant krijgen, probeer de bal dan op de juiste manier te toucheren. In sommige gevallen hoef je de bal alleen te schrammen om hem in het doel te krijgen. Hierbij komt een gevoelskwestie kijken en is het belangrijk dat je de situatie in de 16 goed inschat.

4. Timing

Cristiano Ronaldo is heer en meester in het timen van een bal. Als je té vroeg of té laat springt, zul je de bal nooit (goed) kunnen raken. Probeer daarom goed te timen wanneer de bal komt, zodat je hem precies kan raken als jij tijdens je sprong op je hoogste punt bent. Je ziet met name bij basketbalspelers dat ze lang in de lucht kunnen blijven hangen bij een sprong. Deze techniek werkt ook heel goed bij voetballers.

5. Sprongkracht

Wanneer je een kopduel verliest, krijg je geen eens ruimte om de bal überhaupt te koppen. Het is daarom belangrijk dat je sterk genoeg in de lucht bent en hoog genoeg kunt springen. Probeer daarom voldoende aandacht te geven aan plyometrische trainingen en krachttraining. Hiermee verbeter je namelijk je sprong- en duelkracht.