Creatine en krachtsport gaan al jarenlang samen. Het supplement behoort samen met eiwitshakes, preworkouts en andere pillen en poeders tot bijna het 'standaard voedingspakket' van een gemiddelde krachtsporter.

Maar wat is creatine eigenlijk? En heeft creatine ook een positief effect op de prestaties van een voetballer?

Wat is creatine?

Creatine is beschikbaar is verschillende vormen, maar creatine monohydraat is de meest gebruikte variant. Dit supplement is (meestal) in poedervorm te consumeren en verbetert je kracht en uithoudingsvermogen. Volgens de wetenschap is creatine zelfs het meest veilige en meest onderzochte supplement die je kunt gebruiken. Meer waardevolle informatie over creatine kun je vinden in de blog van XXL nutrition. Tevens hebben zij een ruim assortiment aan hoogwaarde creatine producten die actief worden gebruikt in de topsport.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Memphis Depay (@memphisdepay)

Werkt creatine voor voetballers?

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen dat creatine absoluut geen wonderspul is. Om je kracht en uithoudingsvermogen te verbeteren, zul je namelijk eerst veel moeten investeren in je trainingen. Daar ligt de basis. Creatine kan echter wel een aanvulling zijn wat jou net een paar procent beter kan laten presteren.

Voor topatleten kan creatine daarom een optie zijn, omdat zij vaak al het maximale uit hun fysiek halen. Echter brengt creatine ook nadelen met zich mee. Omdat het vocht vasthoudt, kun je er wat zwaarder van worden. Dit zal dan ook weer een negatief effect kunnen hebben op je sprintsnelheid. Want hoe zwaarder bent, hoe meer gewicht je moet meeslepen en hoe meer kracht je moet genereren om sneller te kunnen sprinten.

Conclusie

Ja, creatine is een goed supplement waarmee je je kracht en uithoudingsvermogen kunt verbeteren. Met name topsporters hebben baat bij dit supplement. Het kan echter ook nadelen met zich meebrengen omdat je er zwaarder van wordt.