We spraken onlangs met Sparta-rechtsback Shurandy Sambo over de ontwikkelingen in zijn voetbalcarrière. Sambo heeft al meerdere zware tegenslagen overwonnen. In dit interview nemen we je mee in zijn verhaal.

Shurandy, hoe gaat het met je?

Met mij en mijn familie gaat het goed. Natuurlijk voel ik me ook een stuk beter omdat ik na lange tijd weer op het veld sta.

Mooi om te horen, dat kan ik me voorstellen. Laten we even teruggaan naar het begin. Je doorliep bijna de hele jeugdopleiding van PSV. Hoe was dat? 

In totaal heb ik 13 jaar voor PSV gespeeld. Ik heb vooral geleerd dat je jezelf op voetbalgebied elke dag moet ontwikkelen. Daar horen mooie en minder mooie momenten bij. Verder moet je er vooral van genieten dat je voor een topclub als PSV mag spelen en dat heb ik 100% gedaan.

Dat kan ik me voorstellen. Uiteindelijk is je doel natuurlijk om te debuteren in PSV 1. in het seizoen 2020-2021 zat je voor het eerst bij de wedstrijdselectie. Hoe beleefde je dat moment?

Dat moment was heel mooi, want hier had ik jarenlang keihard voor gewerkt. Helaas mocht ik toen geen minuten maken, maar ik zal het nooit meer vergeten.

Hoe verliep het seizoen 2020-2021 verder voor jou. Heb je uiteindelijk nog kansen gekregen bij 1?

Het seizoen ging lekker en ik speelde bijna het hele seizoen bij Jong. Na de laatste wedstrijd van het seizoen tegen Almere City zat ik al met mijn hoofd bij mijn vakantie naar Curacao. Tot ik op mijn vrije dag werd gebeld door Andre Ooijer. Hij vroeg me of ik bij het eerste wilde aansluiten en vertelde dat de kans groot was dat ik speelminuten ga maken. Ik had toen direct mijn vakantie verzet. Het was de laatste wedstrijd van het seizoen en ik startte op de bank uit tegen FC Utrecht. In de tweede helft riep de trainer dat ik moest warmlopen. Ik mocht invallen en speelde uiteindelijk best lekker. Maar pas na de wedstrijd drong het pas echt tot me door dat mijn droom eindelijk is uitgekomen.

Prachtig! Dat smaakte natuurlijk naar meer. Maar in de voorbereiding van het nieuwe seizoen ging het compleet mis. Kan je daar wat meer over vertellen?

Ja.. Ik had de pre-season van het seizoen 2021-2022 meegedraaid bij het eerste elftal. Dat ging goed, alleen vond de trainer dat ik fitter moest worden. Toen ben ik eerst met Jong op trainingskamp gegaan en speelde ik de eerste competitiewedstrijd met Jong. Ondertussen waren we bezig met een verhuur aangezien ik perse in de Eredivisie wilde spelen. Terwijl dit allemaal speelde wilde ik tijdens de training een voorzet geven en voelde ik iets branden in mijn knie. Ik wist meteen dat er iets fout was. Uiteindelijk bleek dat ik mijn voorste kruisband had gescheurd.

Heftig zeg. Helemaal als je op het punt staat om door te breken. Hoe is dit proces verlopen?

Omdat ik al eens eerder mijn kruisband heb gescheurd wist ik al ongeveer hoelang mijn herstel zou kunnen duren. De vorige keer duurde het 11 maanden, dus nu was mijn doel om sneller te herstellen. Tijdens mijn revalidatie keek ik veel documentaires van kniebandblessures zoals die Memphis Depay, Virgil van Dijk, Sergio Ramos en Hector Bellerin. Hoe sterk zij uit hun blessure kwamen motiveerde mij om sterker en sneller terug te komen. Dat is goed verlopen, want al na zes maanden stond ik op het veld en na negen maanden was ik volledig hersteld. Ze moesten mij zelfs tegengehouden omdat ik eigenlijk nog eerder mijn comeback wilde maken.

Ik denk dat veel mensen onderschatten hoe bijzonder knap dit is. In juni speelde je weer je eerste wedstrijd na een jaar. Hoe voelde dat?

Het voelde heerlijk. In de vakantie wist ik dat ik weer bij het eerste elftal zou aansluiten en dat ik mezelf goed moest presenteren. Ik heb daarom hard doorgetraind om zo fit mogelijk de pre season in te gaan. Ik heb mezelf goed kunnen laten zien. Met name de oefenwedstrijden waren belangrijk voor mij omdat ik eindelijk weer 90 minuten kon maken.

Inmiddels ben je verhuurd aan Sparta. Wat zijn je doelen bij Sparta?

Ik ben verhuurd aan Sparta om veel eredivisie-minuten te maken. Ik wil fitter worden en met een meer ervaring terugkeren bij PSV. Mijn doel is om eerste rechtsback bij PSV te worden. Maar daarvoor moet ik eerst als verdediger stappen maken en aanvallend zorgen dat ik rendement kan blijven leveren.

Heb je nog tips voor andere ambitieuze voetballers die ook zware blessures moeten verwerken?

Allereerst moet je altijd plezier behouden en genieten van elke minuut dat je op het veld staat. Als je geblesseerd bent zorg dat je mentaal sterk blijft, ongeacht wat voor blessure je hebt. Ook zul je moeten leren wat je op fysiek vlak beter had kunnen doen om de kans op blessures in de toekomst te verkleinen. Natuurlijk kan je ook gewoon pech hebben, dan is het belangrijk om keihard te blijven werken en zo sterk mogelijk terug te komen.