Voetballers hebben er vaak baat bij als ze in een tenue spelen dat lekker zit. Je comfortabel voelen in een wedstrijdtenue is vaak belangrijker dan de meeste mensen denken. Maar wist je dat de kleur van een wedstrijdtenue ook een belangrijke rol kan spelen op het eindresultaat van een wedstrijd?

'Rood maakt tegenstanders angstig'

Uit een Brits onderzoek is gebleken dat rood een kleur is dat meer zelfvertrouwen geeft en angst kan opwekken bij een tegenstander. Daarnaast zou rood invloed hebben op je testosteron-gehalte en wordt het ook gelinkt aan agressie. Tijdens voetbalwedstrijden zou het echter alleen een positief effect kunnen geven als beide teams die tegen over elkaar staan aan elkaar gewaagd zijn. Bij grote niveauverschillen zou de kleur volgens het onderzoek geen tot weinig effect hebben.

Keepers

Spitsen zouden volgens het onderzoek sneller geïntimideerd worden door keepers met een rood tenue. Met name bij 1 tegen 1-situaties en penalty's kan de felle rode kleur een invloed hebben op de concentratie van de voetballer. Benieuwd of het echt werkt? Probeer het een aantal wedstrijden uit. Keepers kunnen namelijk zelf bepalen welke kleur tenue ze willen aandoen. Voor spelers wordt het een iets lastiger verhaal.