Cuco Martina is absoluut bezig aan een opvallende voetbalcarriere. De geboren Rotterdammer speelde in de jeugd o.a. voor Feyenoord, maar debuteerde in 2008 uiteindelijk op negentienjarige leeftijd bij RBC in de eerste divisie. Na drie seizoen ging de club failliet en moest hij noodgedwongen opzoek naar een nieuwe werkgever.

RKC gaf Martina de kans om zichzelf te bewijzen en legde hem na een proefperiode vast voor drie seizoenen. Tot 2013 speelde de verdediger voor de club uit Waalwijk en maakte vervolgens een mooie transfer naar FC Twente. Nog geen twee jaar later haalde Ronald Koeman hem al over naar Everton en tekende hij een tweejarig contract in de Premier League.

"Toen RBC failliet ging, wou ik weer naar school en naar de amateurs. God heeft uiteindelijk een zaakwaarnemer op mijn pad gestuurd en ik belandde bij RKC. Ik mocht daar stage lopen en het was leven of dood voor mij." vertelt Cuco Martina.

Na twee seizoenen bij Everton, vetrok Martina naar Southampton. Dit seizoen wordt hij verhuurd aan Stoke City. Een zeer knappe prestatie van een speler die in 2013 nog een klein contractje had bij RKC.