Voor voetballers is krachttraining belangrijk om sterkere spieren te ontwikkelen in je lichaam. Als het gaat om krachttraining, zul je de term 'Core Stability’ ongetwijfeld wel eens hebben gehoord. Core stability betekent letterlijk kern stabiliteit, waarmee de rompspieren van het lichaam mee worden bedoeld.

Rompspieren

Onder de term rompspieren valt o.a. je middenrif, de spieren in je bekkenbodem, de (schuine) buikspieren, bilspieren en je onderrugspieren. Deze spieren zijn belangrijk om te trainen als voetballer. Je rompspieren zorgen namelijk voor iedere (explosieve) beweging in je boven- en onderlichaam. Denk maar aan een explosieve sprint of een hoge sprong.

Core stability trainingen

Er bestaan verschillende manieren om je core stability te trainen. Een typische core-oefening is de Plank. Door 30 seconden tot 1 minuut te planken in de juiste lichaamshouding, zul je je core-spieren volledig aanspannen en trainen. Verder bestaan er tientallen oefeningen waarmee je je core kunt trainen. Wij zijn zelf groot fan van de drie grote krachtoefeningen waarmee je automatisch je core en vele andere grote spiergroepen aanspreekt: De Benchpress, Deadlift en Squat.

Voordelen van een sterke rompspieren

- Meer explosiviteit

- Meer snelheid

- Minder blessuregevoelig

- Betere balans en stabiliteit

- Meer duelkracht

- Meer schotkracht, verder ingooien etc.

Nadelen van een zwakke rompspieren

- Minder explosiviteit

- Minder snelheid

- Hoger risico op blessures (met name hamstring kan snel een slachtoffer worden)

- Zwak in fysieke duels