Slaap en voetbal. Je verwacht het niet, maar het heeft een belangrijkere verbinding dan je wellicht in je hoofd had. Om goed te kunnen presteren op het veld, is je nachtrust essentieel.

Tijdens het slapen gaat je lichaam door allerlei processen heen. Een herstelproces is hier een belangrijk onderdeel van. Tijdens je slaap krijgt je spierweefsel namelijk de ruimte om kleine spierscheurtjes die tijdens het trainen ontstaan te herstellen. Tevens bouw je in ditzelfde proces ook spiermassa op.

Kwalitatief goede slaapuren

Veel mensen denken dat ze goed slapen, terwijl dit vaak helemaal niet het geval is. Je merkt al of je goed hebt geslapen door de manier waarop je wakker wordt. Word jij actief wakker of juist helemaal suf? Een andere manier waaraan je kunt merken dat je slaapkwaliteit waarschijnlijk niet optimaal is, is wanneer je overdag vaak vermoeid bent en je niet goed kunt concentreren.

Invloed op je prestaties en je gezondheid

Een chronisch slaaptekort kan leiden tot slechtere prestaties op het veld en een verzwakking van het immuunsysteem. Een zwakker immuunsysteem heeft invloed op allerlei processen in je lichaam. Je wordt bijv. vatbaarder voor ontstekingen, griepjes en je herstelt minder snel na een training/wedstrijd. Hierdoor raak je sneller geblesseerd en kun je niet het maximale van je lichaam vragen.