Gyliano van Velzen is voor velen misschien nog een onbekende naam. De Amsterdamse aanvaller groeide op in de jeugdopleiding van Ajax en werd gezien als één van de grootste beloftes uit zijn lichting.

Na een aantal sterke seizoenen op De Toekomst, pikte Manchester United hem op zestienjarige leeftijd op. Hij tekende een jeugdcontract in Engeland en speelde o.a. samen in het team met Paul Pogba en Jesse Lingaard. Na twee seizoenen tekende hij zijn eerste profcontract bij Manchester United. Hij werd direct verhuurd aan Royal Antwerp voor een halfjaar. Succesvol was dit avontuur niet, want na een half jaar kreeg hij te horen dat zijn contract niet werd verlengd.

Drie stappen terug, vier stappen voorruit

Het was pijnlijk om te horen dat z’n contract niet werd verlengd, maar Van Velzen bleef hoopvol. Hij vertrok naar FC Utrecht en kreeg daar twee seizoenen de tijd zichzelf te bewijzen. Ook bij FC Utrecht lukte het hem niet door te breken. Inmiddels was hij al 21 jaar oud en zocht hij nog altijd een weg naar succes. Hij deed nóg een stapje terug en belandde in 2014 in de Jupiler League bij FC Volendam. Dat was even schakelen, want drie jaar daarvoor speelde hij nog bij één van de grootste clubs van de wereld.

En dan speel je opeens uit bij FC Oss voor 500 toeschouwers (met alle respect). De stap naar FC Volendam leek toch echt een verstandige keuze. Hij speelde weer met plezier en was ook zeer productief voor FC Volendam. In 26 wedstrijden produceerde hij 11 assists, wat hem een transfer opleverde naar Roda JC. Via een tussenstap Crawley Town in de Engelse League Two, belandde hij in 2020 bij Telstar.