Je kunt er een hoop vinden en je kunt er een hoop van zeggen. Toptalent Gabri Veiga heeft op 21-jarige leeftijd besloten om Europa te verlaten en vervolgt zijn carrière bij de Saoedische topclub Al-Ahli. De club waar o.a. Édouard Mendy, Roberto Firmino en Franck Kessié onder contract staan.

Na Cristiano Ronaldo vertrokken in 2023 topspelers als Karim Benzema, Neymar, Ryad Mahrez en Sadio Mané massaal naar Saoedi-Arabië. Enerzijds voor het geld, maar anderzijds wordt de Saoedische competitie ook sterker en sterker door het aantrekken van zulke grote namen uit het Europese topvoetbal.

Keuzes maken

Ook Gabri Veiga koos voor het Midden-Oosten. Een opvallende beslissing die weinig zagen aankomen. Veigo groeide op in de jeugdopleiding van Celta de Vigo en wordt gezien als een enorm talent. Afgelopen seizoen speelde de middenvelder een uitstekend seizoen bij Celta de Viga waarin hij 11 goals en vier assists produceerde.

Diverse Europese topclubs lagen op de loer om Veiga binnen te slepen. Napoli kwam heel dichtbij een transfer, maar de 21-jarige voetballer koos toch voor Al-Ahli. Een keuze die wij best wel kunnen begrijpen.

Financiële plaatje

Met een totale begroting van €33 miljoen hoefde Gabri Veiga afgelopen seizoen en de seizoenen daarvoor niet te rekenen op een mega-salaris bij Celta de Vigo. Sterker nog, Veiga werd in het seizoen 2022-2023 pas een basisspeler bij Celta. Zijn salaris lag volgens diverse bronnen rond de €200.000 per jaar.

Bij Al-Ahli gaat de Spanjaard €10 miljoen netto per jaar verdienen. Dat is 50 keer zowel dat wat hij voorheen verdienden. Na aftrek van belasting in Spanje kom je waarschijnlijk op 100 keer zowel uit. Een aanzienlijke verandering voor de jonge speler, wat hem de rest van zijn leven op financieel vlak stabiliteit en rust kan bieden.

Persoonlijke ambities

Als voetballer moet je keuzes maken. Je hebt talent en daar wil je het maximale uit halen. Voor de ene is dat het hoogst mogelijke podium behalen, voor de ander is dat wellicht familie en vrienden meer rust en stabiliteit kunnen bieden.

Het voetballeven kent daarnaast de nodige risico's. Zo kun je plezier verliezen, geblesseerd raken, mentaal er doorheen zitten of op een zijspoor belanden omdat je plotseling niet meer goed presteert. Op basis van deze zaken weeg je je keuzes af samen met je familie, vrienden en je zaakwaarnemer. Dat zullen en moeten we van een ieder respecteren. Helemaal als we de persoonlijke situatie van een speler niet kennen.