De FIFA gaat vanaf het seizoen 2022-2023 een strenge regel opleggen voor alle voetbalclubs. Volgens deze nieuwe regel mogen clubs namelijk per seizoen enkel acht contractspelers verhuren aan andere clubs. Vanaf het seizoen 2024-2025 mogen er zelfs nog maar zes spelers verhuurd worden.

Het massaal opkopen en direct verhuren van potentiële toptalenten is een strategie die veel clubs hanteren. Clubs als Manchester City, Chelsea, PSG en Juventus doen dit al jaren. Topclubs proberen ieder jaar wel 10-20 spelers vanuit het buitenland aan te trekken.

Van deze talenten maakt slechtst een klein percentage ooit zijn debuut in het eerste elftal. Een nog kleiner percentage breekt ook echt door bij de club. De rest wordt verhuurd. Hiermee hoopt een club dat een talent zich tot ooit gaat bewijzen. Als hij zich bewijst bij een andere club, stijgt zijn marktwaarde en kan zo'n speler worden verkocht met enorme winsten.  Gebeurd dit niet? Dan loopt hij vanzelf uit zijn contract en mag die transfervrij een andere club zoeken.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Mason Mount (@masonmount)

Minder aantrekkelijk voor Nederlandse talenten

Voor Nederlandse talenten wordt het hierdoor minder aantrekkelijk om een stap naar een buitenlandse topclub te maken. Wanneer een club slechtst zes spelers mag verhuren, is de kans groot dat je na verloop van tijd op een dood spoor belandt. Je maakt immers geen speelminuten, waardoor je marktwaarde daalt en je minder makkelijk een andere club kan vinden.

Hierdoor kunnen Nederlands clubs talenten makkelijker vasthouden. Dit zal vervolgens ook een positieve invloed kunnen hebben op het niveau in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie.