Aanvallende middenvelders hebben met name een belangrijke rol in een 4-3-3 systeem met de punt naar voren op het middenveld, of in een 4-4-2 systeem waarbij ze kort achter de spitsen spelen.
Vaak kunnen aanvallende middenvelders ook op de links- en rechtsbuiten posities goed uit de fouten en weten ze altijd wel gevaar te creëren. Tenminste, als je in ieder geval beschikt over de volgende eigenschappen:
1. Drang naar voren
Aanvallende middenvelders moeten altijd de drang hebben om naar voren te voetballen. Ze moeten continue gevaar willen stichten. Door je creativiteit goed kwijt te kunnen bij het opzetten van een aanval, weet je als aanvallende middenvelder vaak je teamgenoten met slimme passes in scoringsposities te zetten.
2. Loopvermogen
Als aanvallende middenvelder maak je vaak de meeste kilometers. Tijdens omschakelmomenten (zowel aanvallend als verdedigend) loop je vaak grote afstanden. Hierdoor is het belangrijk om op conditioneel vlak topfit te zijn. Want als jij verzaakt, kan je hele team daar slachtoffer van worden.
3. Afstandsschoten van 20+ meter
Omdat je vaak rond het zestienmetergebied in scoringsposities komt, is het belangrijk om een goed schot in je benen te hebben. Dit kun je prima trainen door op dribbelvormen te oefenen en vanuit een dribbel te schieten.
4. Tweebenig
Omdat je beide buitenspelers moet kunnen bedienen, is het belangrijk om met beide benen een crosspass te kunnen geven. Hierbij is het tevens van belang dat je handelingssnelheid aan de bal hoog is, zodat je geen vertraging veroorzaakt in een aanval.
5. Versnelling en startsnelheid
Ook als aanvallende middenvelder zul je vaak in de ruimtes achter de verdediging moeten duiken om een pass te ontvangen. Hiervoor is snelheid nodig. Zorg dat je tevens een goede wisselwerking hebt met je spits, zodat je onderling kunt afstemmen wanneer jij diep gaat en de spits inzakt of ruimte voor jou creëert. Met het trainingsprogramma SPEED kun je individueel je snelheid verbeteren als aanvallende middenvelder.