Édouard Mendy is het afgelopen seizoen bij Chelsea uitgegroeid tot een absolute topkeeper. Alhoewel de Senegalese goalie in het begin nog wel eens knulligheden liet zien, werd hij gedurende het seizoen steeds beter en beter.

Met een Champions League-titel op zak en als kersverse winnaar van de Afrika Cup, is Mendy absoluut een van de meest succesvolle goalies van de afgelopen jaren. Een zeer knappe prestatie van een 29-jarige keeper die op 22-jarige leeftijd nog een semiprof was.

Verloop jeugdopleiding

Waar de meeste profs vrijwel hun gehele jeugdopleiding bij een profclub hebben gespeeld, speelde Mendy in zijn jeugd slechtst één seizoen bij een Franse profclub. Op zijn dertiende speelde hij namelijk heel kort voor Ligue 2-club Le Havre AC. De rest van zijn jeugd speelde hij voor amateurclubs Le Havre Caucriauville en CS Municipaux Le Havre.

Semiprof

Op negentienjarige leeftijd maakte Mendy in 2011 een transfer naar de Franse vijfdedivisionist AS Cherbourg Football. Echter besloot de club in 2014 zijn contract niet te verlengen, waardoor hij tijdelijk clubloos raakte voor één seizoen. Hij vond in 2015 op 23-jarige leeftijd kort onderdak bij Olympique Marseille. Daar kreeg hij via de keeperstrainer van de beloften de ruimte om met het tweede elftal mee te trainen. Omdat hij amper speelminuten kreeg en daar geen vooruitzichten had, vertrok hij na één seizoen alweer.

Van eerste profcontract naar CL-winnaar

Toevallig zocht de Franse tweededivisonist Stade de Reims nog een keeper en kwamen ze bij Édouard Mendy uit. Daar tekende hij in 2016 zijn allereerste profcontract. Op 24-jarige leeftijd. Na drie sterke seizoenen, maakte hij een mooie transfer naar Ligue 1-club Stade Rennais. Vanuit daar plukte Chelsea hem in 2020 op voor een slordige €24 miljoen. Zeven maanden later, stond hij met de Champions League-schaal in zijn handen. Nog geen twee jaar later pakte hij in 2022 met Senegal de Afrika Cup-titel.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Edouard Mendy (@edou_mendy)