Waarom verdienen profvoetballers zoveel geld? Veel mensen zijn het er niet mee eens dat profvoetballers zo gigantisch veel geld binnenharken. Er zijn spelers in de Engelse Premier League die in één jaar tijd geen enkele wedstrijd hebben gespeeld, maar elke maand wel miljoenen euro's krijgen bijgeschreven op hun bank.

Profvoetballers trainen dagelijks ongeveer twee uurtjes op de club, trainen verder nog een aantal uur in de week voor zichzelf en spelen in het weekend een wedstrijd. Verder hebben ze enorm veel vrije tijd. Ondanks dat ze er keihard voor hebben moeten werken om deze levensstijl te kunnen leven, lijkt het erop dat voetballers zwaar overbetaald krijgen. Tenminste, dat is wat veel mensen zeggen. Maar niets is minder waar.

Dit bericht bekijken op Instagram

Work done 👁😘👌🚗

Een bericht gedeeld door Cristiano Ronaldo (@cristiano) op

Miljoenenbusiness

Voetbal is een sport waar gigantisch veel geld in omgaat. Voor de meeste landen in de wereld geldt voetbal als populairste sport van het land. Sterker nog, hoe zou jij het vinden als voetbal plotseling uit jouw leven verdwijnt? Dat zou toch vreselijk zijn? Dankzij deze grote aanhang, waar jij waarschijnlijk ook een onderdeel van bent, verdienen voetbalclubs heel veel geld. Voetbalclubs verdienen het meeste geld aan televisierechten, kaartverkopen, (shirt)sponsoren, merchandising, deelname aan internationale toernooien (Champions League, Europa League) en nog veel meer.

Deze inkomstenbronnen heeft een voetbalclub te danken aan de spelers die de club op de loonlijst heeft staan (en ooit hebben gestaan). De spelers zorgen er dus voor dat er zoveel geld verdiend wordt. Een club als Manchester United behaalt jaarlijks bijvoorbeeld al gauw een omzet van zo'n 600-700 miljoen euro. Een jaarsalaris van 5-10 miljoen euro voor een gemiddelde selectiespeler is dus prima te veroorloven. Conclusie: Hogere salarissen > betere spelers > meer prijzen > meer wedstrijdbezoeken > meer kijkers op tv > meer inkomsten. Een simpel rekensommetje dus.

Individuele inkomsten

Profvoetballers hebben naast het loon wat ze bij hun club verdienen vaak nog andere inkomsten. Veel profs hebben bijvoorbeeld sponsorcontracten lopen bij diverse (sport)merken. Zlatan heeft bijv. een sponsorcontract met Samsung en verdient daar behoorlijk veel geld aan.

Dit bericht bekijken op Instagram

Only Samsung #QLEDTV does it all. Don’t just take my word for it!

Een bericht gedeeld door Zlatan Ibrahimović (@iamzlatanibrahimovic) op