Iedereen heeft het gevoel van zware spierpijn wel eens gevoeld. Soms kan zware spierpijn gedurende het seizoen optreden na een zeer pittige wedstrijd, maar tijdens de voorbereiding van het seizoen kan spierpijn al veel sneller optreden.

Na een voetbalwedstrijd duurt het ongeveer 48 uur voordat je lichaam volledig hersteld is. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal is het belangrijk om te herstellen na een wedstrijd. Dit kan zelfs 72 uur duren. Het is dus belangrijk om de dagen na een wedstrijd rekening te houden met hoe intensief je gaat trainen.

1. Actief herstel

Je hebt meer in eigen hand dan de meeste spelers denken om je herstel te bevorderen. Om je herstel te bevorderen, kun je kiezen voor een volledig herstel waarbij je 24 uur geen fysieke inspanning levert, of een actief herstel waarbij je op een zeer lage intensiteit gaat fietsen of hardlopen. Ook een voetbaltraining op zeer lage intensiteit kan hier een goede bijdrage in leveren.

2. Foam rollen

Door met de foam roller over je spieren heen te rollen, kun je stijve spieren weer losser maken. Dit levert een positieve bijdrage aan de flexibiliteit van je spieren. De doorbloeding van je spieren wordt tevens beter waardoor je sneller zult herstellen van een wedstrijd of (zware) training. Foam rollen kun je een beetje vergelijken met een massage van de fysio.

3. Voeding voor herstel

Het is van uiterst belang om een sportspecifiek voedingspatroon te ontwikkelen om je spierherstel te bevorderen. Met name eiwitten spelen een belangrijke rol bij spierherstel. Zorg dus dat je na een wedstrijd een eiwitrijke maaltijd neemt voor spierherstel. Ook de koolhydraten die je tijdens de wedstrijd hebt verbrand, zul je weer moeten aanvullen met je voeding. Je kunt bijv. een bakje kwark met havermout, rijst/pasta met kip of een smoothie die rijk is aan zowel koolhydraten als eiwitten.

4. Nachtrust

Slapen is zeer belangrijk. Helemaal na een zware wedstrijd. Zorg er niet alleen voor dat je voldoende slaap-uren hebt, maar ook dat de kwaliteit van je slaap hoog is. Alcohol, ongezonde voeding en cafeïne kunnen er bijv. voor zorgen dat je slaapkwaliteit achteruit gaat. Kijk hier dus mee uit. In deze blog hebben we 10 effective tips samengesteld om je slaapkwaliteit te verbeteren.

5. Cryotherapie

In de topsport gelooft men volop in cryotherapie. Sporters ervaren positieve resultaten nadat ze uit de ijscabine zijn gestapt. Het zou het spierherstel bevorderen en je zou zelf ‘helemaal geen’ gevoel meer hebben dat je een zware training achter de rug hebt. Diverse kleinschalige onderzoeken hebben ook aangetoond dat cryotherapie het spierherstel bevordert.

Echter hebben andere onderzoeken deze resultaten weer tegengesproken. Echt doorslaggevend bewijs is er dus nog niet. Je zult dus zelf moeten uitvinden of cryotherapie voor jou werkt, of niet. Een bezoekje aan de ijscabine voor 3 minuten kan al gauw zo’n €30,- kosten. Goedkoop is het dus zeker niet.