Welke grote voetballers van dit moment komen er uit de jeugdopleiding van Ajax? Als we kijken naar de Europese topclubs, zien we maar weinig spelers die uit een eigen kweek komen. Lionel Messi is de laatste échte topspeler die zijn jeugdopleiding genoot bij de club waar hij zijn grootste successen boekte.

Ajax stond kort geleden nog hoog in het lijstje van clubs die de meeste profvoetballers hebben opgeleid in alle Europese topcompetities. Wij hebben nu een lijstje gemaakt van 8 spelers die hun jeugdopleiding (deels) hebben genoten in Amsterdam en naam hebben weten te maken op de Europese velden.

1. Daley Blind

De geboren Amsterdammer was 8 jaar oud toen hij in de jeugdopleiding van Ajax terecht kwam. In 2014 vertrok hij voor €17,5 miljoen naar Manchester United, waar hij 141 officiële duels speelde. In 2018 werd hij teruggekocht door Ajax voor €16,4 miljoen (excl. bonussen).

2. Jan Vertonghen

Jan Vertonghen speelt sinds 2012 voor Tottenham Hotspurs, maar speelde van zijn 16e tot zijn 25ste voor Ajax. Alhoewel Vertonghen opgroeide in België, heeft hij ook een groot gedeelte van zijn jeugd in Amsterdam doorgebracht. Hij voelt zich dan ook naar eigen zeggen een echte Amsterdammer.

3. Matthijs de Ligt

De Ligt groeide op in Abcoude, een Utrechts dorpje dat nog geen 10 minuten van de Amsterdam Arena ligt. Al op jonge leeftijd stroomde hij in de jeugdopleiding van Ajax. Op zeventienjarige leeftijd debuteerde hij in Ajax 1 en op negentienjarige leeftijd vertrok hij voor €75 miljoen naar Juventus.

4. Donyell Malen

De topschutter van PSV staat op het lijstje van grote Europese topclubs en zijn rol in het Nederlands elftal wordt steeds belangrijker. Malen speelde van 2008 tot 2015 in de jeugdopleiding van Ajax en kwam via Arsenal in 2017 bij PSV terecht.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Donyell Malen (@donyellmalen) op

5. Steven Bergwijn

Nog zo'n talent met een Ajax verleden die bij PSV uitblinkt. Steven bergwijn speelde tot zijn veertiende bij Ajax en maakte destijds een opvallende transfer naar PSV. Na drie seizoenen in de jeugd bij PSV te hebben gespeeld, debuteerde hij al in PSV 1. 6. Christian Eriksen Ook al speelde hij slechtst drie seizoen in de jeugd van Ajax is Christian Eriksen toch wel een echte Ajacied. De Deen speelde in vijf seizoenen tijd maar liefst 162 wedstrijden in Ajax 1. In 2013 vertrok hij voor €12 miljoen naar Tottenham Hotspurs.

7. Justin Kluivert

Justin Kluivert speelde 11 jaar in de jeugdopleiding van Ajax en debuteerde op zeventienjarige leeftijd in Ajax 1. De verwachtingen waren hoog in Amsterdam, maar Kluivert vertrok al na 1,5 seizoen bij Ajax 1 naar AS Roma. Met zijn leeftijd behoort hij nog steeds tot een van de grootste talenten in Europa.

8. Quincy Promes

Hij speelde van 2002 tot 2008 op De Toekomst, maar moest vanwege zijn storende gedrag op zestienjarige leeftijd de opleiding verlaten. Via o.a. HFC Haarlem en FC Twente kwam hij in in 2014 bij Spartak Moskou terecht. Daar werd hij Beste Voetballer van Rusland. Via Sevilla kwam hij in de zomer van 2019 weer bij Ajax terecht.

Dit bericht bekijken op Instagram

. #Afcajax #Lookatmetoday

Een bericht gedeeld door Quincy Promes (@qpromes) op

9. Donny van de Beek

Samen met Abdelhak Nouri doorliep hij vrijwel alle jeugdelftallen bij Ajax. In 2015 werd hij uitgeroepen tot Ajax Talent van de toekomst en in het seizoen 2018/2019 bereikte hij de halve finale van de Champions League met Ajax. Donny van de Beek is echt een kind van de club. Overige Natuurlijk zijn er nog genoeg andere spelers die in dit rijtje hadden mogen staan. Denk maar aan spelers als Toby Aldeweireld, Davy Klaassen, Pablo Rosario, Ryan Babel, Kenny Tete en Anwar El Ghazi.