In een 4-3-3 formatie is het van essentieel belang dat de buitenspelers over specifieke kwaliteiten beschikken. Hoe hoger je gaat voetballen, hoe lastiger je directe tegenstanders worden en hoe meer er van je wordt verwacht als buitenspeler.

De vijf belangrijkste kwaliteiten die een gemiddelde buitenspeler nodig heeft anno 2019 hebben we hieronder kort en duidelijk omschreven.

1. Overzicht

Overzicht is één van de belangrijke kwaliteiten van een buitenspeler. Buitenspelers die als een blind paard langs de lijn sprinten met hun hoofd naar beneden, hebben nog veel te leren. Je moet ‘open’ staan door met je rug naar de zijlijn te staan.

2. Explosiviteit en snelheid

Explosiviteit is belangrijk om je tegenstanders in een 1 tegen 1 situatie voorbij te spelen. O.a. je vooractie, dribbels, kapbewegingen en loopacties moeten explosief genoeg zijn om je tegenstander continue te slim af te zijn.

3. Tweebenig

Met name in het moderne voetbal, waarbij een linkspoot op rechtsbuiten en een rechtspoot op linksbuiten speelt, is het belangrijk dat je ook met je zwakke been moet kunnen spelen. Je moet namelijk kunnen variëren met je acties en zowel binnendoor als buitenom kunnen gaan. Er zijn maar weinig profs die op het hoogste niveau alles met één been kunnen doen. Arjen Robben is hier een mooi voorbeeld van.

4. Productiviteit

Buitenspelers moeten een groot aandeel hebben in de productiviteit van het team. De statistieken betreft goals en assists moeten er goed uitzien. Een goede buitenspeler produceert gemiddeld 1 goal of assists per wedstrijd.

5. Een individuele actie

Een goede basistechniek zorgt o.a. ervoor dat je ballen makkelijker kunt aannemen en je licht op je voeten loopt. Je balbehandeling wordt hierdoor automatisch beter en je kunt makkelijker je acties maken. Een goede individuele actie is dan ook essentieel voor buitenspelers.