De voetballerij is continue in ontwikkeling en het hedendaagse voetbal is allang niet meer te vergelijken met het voetbal van 20 jaar geleden. De huidige topvoetballers hebben compleet andere kenmerken en met alleen ‘talent’ red je het absoluut niet meer in de absolute top, terwijl dat vroeger allemaal veel makkelijker ging.

Maar welke kenmerken heeft een voetballer van deze tijd? Waaraan herken je de ‘moderne voetballer’, zoals ze dat tegenwoordig noemen?

1. Atletisch

Allereerst is het belangrijk om conditioneel op topniveau te zitten. Omdat het spel veel sneller gaat dan vroeger, wordt er van je verwacht dat je gewoon 90 minuten vol gas kan geven. Zo’n conditie bouw je niet zomaar even op met een paar hardloopsessies, maar daar moet je weken- of maandenlang consistent goed en functioneel voor trainen.

Met VL Membership beschik je iedere maand over nieuwe trainingsschema voor op het veld en in de gym. Hiermee ontwikkel je op de lange termijn de belangrijkste aspecten van een moderne voetballer.

2. Snel & explosief

We blijven erop hameren hoe belangrijk het is om explosief te kunnen reageren in wedstrijdsituaties. Ook zul je voldoende snelheid in je benen moeten hebben om zowel verdedigend als aanvallend je tegenstanders de baas te zijn.

3. Profmentaliteit

Je mentaliteit bepaalt tegenwoordig absoluut of je in de top gaat komen, of niet. Een profmentaliteit houdt in dat je 24/7 bezig bent met voetballen. Vroeger ging dat wel anders, maar nu moet je heel goed rekening houden met je voeding, herstel, krachttraining, volwassenheid en meer.

4. Uitstraling

Om jezelf als voetballer in de kijker te spelen voor commerciële doeleinden is het belangrijk om een goed imago te hebben. Met name je social media-kanalen kunnen ervoor zorgen dat grote merken bereid zijn diep in de buidel te tasten om gebruik te maken van jouw following. Zo zie je dat veel grote voetballers tegenwoordig heel actief zijn op Instagram en TikTok.

5. Technische vaardigheden

Uiteraard was dit vroeger al een belangrijk onderdeel, maar ook nu is de techniek de basis van de moderne voetballer. Hiermee bedoelen we voornamelijk het gemak waarmee jij een bal kan passen en trappen, een bal kan controleren, opendraaien, afronden op doel etc.