Als voetbalspeler en als mens wil je jezelf natuurlijk continue ontwikkelen. Je groei stopt nooit. Of dit nu gaat om voetbaltechnische-, mentale- of fysieke eigenschappen. Het is echter wel van belang dat je er bewust van bent op welk vlak je jezelf op korte- en lange termijn moet gaan ontwikkelen.

Het is daarom belangrijk om naast dagelijkse en wekelijkse doelen, ook jaarlijkse doelen voor jezelf op te schrijven. Daily Progression Book is hier een handige tool voor. Vaak zul je er verbaasd van zijn hoeveel behaalde doelen je eind van een jaar vervolgens weer kan afvinken. Om jou wat meer sturing te geven op dit vlak, hebben we vijf mooie doelen uitgewerkt waar jij veel inspiratie uit kan halen.

1. Voetbaltechnisch onderdeel

Op voetbaltechnisch vlak is het belangrijk dat je jezelf ontwikkelt. Er zijn vaak een aantal zwakke punten die je bij vrijwel iedere voetballer terugziet. Als je je een jaar focust op één of meerdere specifieke onderdelen, kun je daar een enorme ontwikkeling in maken. Kies bijv. een van de volgende onderdelen:

  • Zwakke been
  • Eerste aanname
  • Crosspass
  • Handelingssnelheid
  • Versnelling met bal
  • Steekpass

Het Forward, Midfielder of Defender membership kan je hier goed mee op weg helpen.

2. Slaapkwaliteit verbeteren

Veel voetballers onderschatten hoe belangrijk je slaap is. Vaak denk je dat je goed slaapt, maar als je iedere ochtend futloos en met een laag energieniveau wakker wordt, is de kans groot dat je slaapkwaliteit niet zo goed is. Probeer daarom bepaalde routines toe te passen waardoor jij je slaap naar een hoger niveau kan tillen.

Denk bijv. aan het stoppen met eten 2-3 voor het slapen. Geen smartphone, tablet of TV 2-3 voor het slapen. Geen (zware) training 2-3 voor het slapen. En zo zijn er nog veel meer waardevolle tips die o.a. in het e-book SLEEP & NUTRITION staan die jou kunnen helpen om je slaap te verbeteren.

Beoordeel je slaap iedere ochtend met een cijfer van bijv. 1-10. Hiermee kun je voor jezelf iedere dag nauwkeurig bepalen hoeveel beter je slaapt doordat je bepaalde routines in je leven hebt ingebouwd.

3. Netwerk versterken

Als je het gevoel hebt dat je wel heel goed bezig bent als voetballer maar niet opvalt bij scouts, dan kan het handig zijn om je eigen netwerk te versterken. Probeer in het nieuwe jaar meer contact te leggen met trainers, spelers, scouts of andere belangrijke mensen bij verschillende clubs. Dit kan bijv. heel makkelijk via LinkedIn, Instagram maar kan ook gewoon in de fysieke wereld.

Vooral als je in de zomer een transfer wil maken, kan het handig zijn al op korte termijn hiermee te beginnen en eventueel proeftrainingen aan te vragen. Spreek bijv. met jezelf af dat je aankomend halfjaar minimaal bij 5 clubs stage wil lopen. Dit kunnen (top)amateurclubs zijn, BVO's in Nederland of BVO's in het buitenland. Maak het voor jezelf zo concreet mogelijk en schrijf je doelen goed op.

4. Fysieke doelen

Wil je een six-pack? Vetpercentage verlagen? Spiermassa vergroten? Blessuregevoeligheid verbeteren? Het zijn allemaal fysieke doelen die jou op gezondheidsvlak en sportief vlak kunnen versterken. Met hoeveel procent wil je je vetpercentage of spiermassa verlagen of verlagen? Binnen welk termijn wil je uiterlijk hersteld zijn van een bepaalde blessure?

Probeer deze doelen voor jezelf zo concreet mogelijk te formuleren zodat jij houvast hebt. Zo kun je voor jezelf bepalen of je je doelen wel of niet behaald hebt. Het SMART-model kan je helpen je doelen goed op te schrijven. SMART staat voor:

  • Specifiek
  • Meetbaar
  • Acceptabel
  • Realistisch
  • Tijdgebonden

5. Financieel doel

Het is ook belangrijk om jezelf financieel te ontwikkelen. Vaak gaan echter de kosten wel voor de baten. Dit betekend dat je eerst geld of energie moet uitgeven om vervolgens geld te verdienen. Dit kan in de vorm van investeringen, maar ook in de vorm van tijd. Misschien moet je een extra baan nemen om meer geld te kunnen sparen. Of misschien moet je iets meer risico nemen om je geld te laten renderen?

Hoe dan ook is een spaardoel goed om jezelf wat meer richting en discipline te geven zodat je sneller een bepaald bedrag kan sparen. Hoeveel geld wil jij eind van het nieuwe jaar opzij gelegd hebben?