Nadat Steven Gerard in 2016 een punt achter zijn voetbalcarrière zette bij LA Galaxy, besloot hij verder te gaan als voetbaltrainer. Zo mocht hij in 2017 direct aan de slag in de jeugdopleiding van Liverpool waar hij o.a. de U17 en U19 trainde.

In 2018 maakte hij zijn officiële debuut als hoofdtrainer. Hij ging in Schotland aan de slag bij Rangers. Met Rangers pakte hij in het seizoen 2020-2021 de landstitel, wat hem als trainer in november 2021 een mooie transfer opleverde naar Aston Villa.

Strenge boetes

Bij Aston Villa wilde hij direct de toon zetten. Zo stelde hij een lijst met boetes op die de spelers moeten betalen als zij zich niet houden aan bepaalde afspraken.

Zo krijgen de spelers van Aston Villa o.a. een boete van £500 als ze te laat zijn voor de training, £1.000 als ze te laat zijn voor de wedstrijdbespreking, £200 boete per minuut als ze te laat op het veld lopen en £250 voor als ze te laat zijn voor commerciële afspraken.

Ook voor het achterlaten van snus krijgen de spelers een boete van £200. Snus is een zuigtabak met nicotine wat populair is onder veel voetballers. Veel spelers voelen zich alerter door snus te gebruiken. Snus brengt echter wel gezondheidsrisico's met zich mee.