Op de bank zitten is nooit leuk. Tenminste, als je na een lange blessure eindelijk weer op de bank mag zitten ben je natuurlijk dol enthousiast. Maar als topfitte speler wil je natuurlijk zoveel mogelijk minuten maken en liever niet vanaf de zijkant meekijken.

Of je nu terecht of onterecht op de bank zit, Er zijn genoeg dingen die je kunt doen om basisspeler te worden. We hebben de meest effectieve dingen voor je op een rijtje gezet:

1. Harder werken

Hard werken is de basis. Wanneer je niet hard genoeg werkt, verdien je meestal ook geen basisplek. Probeer zowel op de teamtrainingen als individueel harder te werken. Word fitter, sneller, werk aan positiespecifieke skills en zorg dat je waardevoller wordt voor je team.

2. Vraag een gesprek aan

Het kan altijd voorkomen dat je, in jouw ogen, onterecht op de bank zitten. Het kan dan verstandig zijn om een 1 op 1 gesprek aan te vragen met je trainer. Bel hem op of stap na een training naar hem toe. Vraag hem vervolgens waarom je wissel staat en wat je eraan kan doen om in de basis te komen.

3. Accepteer, leer en ontwikkel

Soms is je directe concurrent gewoonweg beter. Dat is niet erg. Je zal de situatie dan moeten accepteren en zoveel mogelijk proberen te leren van wat hij beter doet. Probeer je op dat vlak te ontwikkelen en zorg dat je een waardige concurrent wordt. Zo maak je het de trainer moeilijker om te kiezen.

4. Maak minuten bij het tweede elftal

Zonder wedstrijdritme ga je moeilijk 90 minuten kunnen vlammen. Het kan dan handig zijn om in het tweede elftal extra minuten te maken. Zo word je fitter en kun je tijdens invalbeurten in het eerste elftal jezelf beter bewijzen. Als je eenmal een basisplek krijgt toegewezen, kun je ook veel makkelijker jezelf waardevol maken.

5. Dwing een transfer af

In de meest erge situatie kun je altijd nog opzoek gaan naar een andere club. Probeer echter wel goed rond te kijken en kies voor een club waar je wél veel speelminuten krijgt. In een eerdere blog gaven we al meerdere tips voor het maken van een goede transfer.