Een backpositie is een positie waar vaak afgevallen buitenspelers, of naar de zijkant geschoven centrale verdedigers staan. Echter hebben backs vaak wel de juiste kwaliteiten in huis om de positie goed in te kunnen vullen.

Hieronder hebben wij de vijf belangrijkste kenmerken omschreven, waar in principe elke back aan zou moeten voldoen.

1. Start- en reactiesnelheid

Buitenspelers zijn vaak snel en behendig. Het is dus belangrijk als back-zijnde dat je over een goede snelheid beschikt. Backs die elke wedstrijd continue voorbij gerend worden door hun tegenstander, zijn niet geschikt om de backpositie in te vullen.

2. First touch

Als back zul je veel strakke of hoge ballen vanuit je CV of je keeper ontvangen. Omdat de tegenpartij vaak drukzet op het moment dat een back wordt ingespeeld, is het van belang dat je eerste aanname altijd goed is. Bij een verkeerde aanname kan je tegenstander namelijk direct de bal veroveren en een gevaarlijke counter starten. Daarnaast kun je met een goede 'first touch' ook heel efficiënt je tegenstander voorbij spelen waardoor je als team in aanvallend opzicht direct in een overtal situatie terecht komt.

3. Goede pass

Als links- of rechtsback kun je heel makkelijk je aanvallers bereiken, maar dan moet je uiteraard wel een goede pass in huis hebben. Je moet bijvoorbeeld een vallende bal kunnen spelen op je spits, zodat de middenvelders er vervolgens onder kunnen komen. Op deze manier kan je je tegenstander helemaal zoek spelen.

4. Felheid

Felheid is een belangrijke kenmerk van een back. Een back laat zich nooit de kaas van zijn brood eten en pakt zelfs als het nodig is een gele kaart puur om zijn tegenstander te laten zien dat het geen makkelijke wedstrijden voor hem wordt.

5. Zelfvertrouwen

Backs moeten zelfverzekerd zijn. Zodra een aanvaller aanvoelt dat zijn direte tegenstander een beetje onzeker is, zal hij er alles aan doen om je helemaal kapot te spelen. Wees daarom nooit onzeker, ook niet als je een paar keer door je directe tegenstander voorbij bent gespeeld.