Het centrale duo van een voetbalteam zijn de sterkhouders van de verdediging. De twee zullen goed met elkaar moeten kunnen samenspelen en ervoor zorgen dat er geen spits maar een seconde de gedachte krijgt dat hij een doelpunt gaat scoren. Er zijn zes minimale vereisten waar een centraal-duo aan moet voldoen.

Hieronder hebben wij de vijf belangrijkste eigenschappen van een betrouwbaar centraal-duo omschreven.

1. Fysiek sterk

Als centrale verdediger kom je vaak in een fysiek duel terecht. Er zal dus genoeg power moeten zitten om ervoor te zorgen dat de spitsen geen schijf van kans maken als ze in de bal willen komen.

2. Kopkracht

Kopkracht in combinatie met sprongkracht is belangrijk om een spits in een luchtduel te sterk af te zijn. Alle duels moeten achterin gewonnen worden. Eén verloren duel kan namelijk al resulteren in een doelpunt.

3. Opbouwende kwaliteiten

Er moet iemand in het centrale duo goed zijn in het opzetten van een aanval. voetballende kwaliteiten zijn in de verdediging belangrijk om met vertrouwen te kunnen opbouwen. Train hier dus regelmatig op en zorg ervoor dat je niet continue met de lange bal hoeft te spelen.

4. Snelheid

Spitsen zijn vaak snel en kunnen trage verdedigers heel makkelijk te slim af zijn bij een dieptepass. Besteedt dus veel aandacht aan je explosiviteit en startsnelheid, zodat je tijdens sprintduels niet vernederd wordt door je tegenstander.

5. Mentale rust

Als verdediger moet je rust in je hoofd hebben en niet met je verstand op nul gaan voetballen. Probeer dus niet iedere bal blind weg te trappen en continue te schreeuwen als er iets fout gaat.

6. Een 'klik' 

Als centraal-duo moet je elkaar begrijpen in het veld en goed met elkaar overweg kunnen. Een klik is dus heel belangrijk. Als deze klik er nog niet is, zul je er op de trainingen meer aandacht aan moeten besteden.