Onzekerheid is iets waar elke voetballer ooit wel eens mee te maken heeft gehad. Het zorgt ervoor dat je minder zelfvertrouwen hebt en sneller fouten kan maken tijdens een wedstrijd.

Een tekort aan zelfvertrouwen heeft vaak te maken met het feit dat je jezelf niet kan overtuigen van je eigen kwaliteiten. Met de onderstaande tips kun je doelgericht aan jezelf gaan werken, waardoor je uiteindelijk zelfverzekerder wordt en veel lekkerder een wedstrijd in gaat.

1. Overtuig jezelf door beter te worden

Hoe beter je kunt voetballen, hoe zelfverzekerder je wordt. Zo simpel is het. Om beter te kunnen voetballen, is het essentieel om meer tijd te steken in je trainingen. Je moet je vaardigheden optimaliseren. Dit kun je doen door middel van individuele trainingen waarbij je bijv. je snelheid, individuele acties, schoten, zwakke been etc. kunt trainen.

2. Analyseer profvoetballers die op dezelfde positie spelen

Ben je een spits? Dan kun je bijvoorbeeld leren van een speler als Haaland. De winnaarsmentaliteit die hij heeft is absoluut motiverend voor iedere spits. Kijk ook hoe hij met fouten omgaat en probeer daarvan te leren. Ben jij een buitenspeler of spelverdeler? Dan kun jij waarschijnlijk veel leren van voetballers als NeymarModric en Xavi.

3. Durf fouten te maken

Iedere voetballer maakt fouten in een wedstrijd, ook Mbappé en Haaland. De kunst is echter om te leren van de fouten die je maakt. Zorg dus dat je na je gespeelde wedstrijd, de wedstrijd (denkbeeldig) analyseert. Probeer hier een wijze les uit te halen waar je eventueel op de training op kunt oefenen en in de eerstvolgende wedstrijd direct kunt toepassen.

4. Trek niks aan van negatief commentaar

Negatief commentaar gaat je niet verder brengen, dus probeer daar niks van aan te trekken. Hoe hoger je gaat voetballen, hoe meer je hiermee te maken krijgt. Zorg dus dat je vandaag start met het negeren van negativiteit. Coaching en kritiek is echter wel belangrijk. Dat moet je goed weten op te pakken. Laat je dus niet naar beneden halen, maar probeer wel te luisteren naar mensen die een positieve bedoeling hebben met hun mening.

5. Voer diepgaande gesprekken

Praten kan een hoop goed doen. Wanneer je onzeker bent kan je trainer je uit die onzekerheid helpen. Je trainer kan je bijvoorbeeld vertellen waarom bepaalde dingen momenteel anders lopen, hoe je jezelf individueel kunt verbeteren en wat voor potentie hij in jou ziet. Dit kan heel rustgevend werken. Ook je familie en goede vrienden kunnen je d.m.v. diepgaande gesprekken helpen.